Bokbål och silverfiskar

När jag insåg att jag stod mellan valen att frysa alla böcker i en vecka, eller elda upp dem, för att bli av med silverfiskarna var det med stort vemod jag förstod att jag inte hade möjlighet att rädda alla genom frysning. Det blev således ett bokbål och silverfiskar i dammsugaren.

Böcker som brinner. Bokbål och silverfiskar.

Idag var dagen då vi eldade i tunnan ute på tomten. Men istället för vemod kom en slags bisarr njutning över mig och jag flinade medan jag kastade böcker in i lågorna. Valet var redan gjort, och visst är det en tjusning i att göra saker som man borde tycka illa om, men innerst inne tänds det där speciella pirret.

Böcker ska aldrig brännas. Jo, nu jävlar bränner vi dem!

Bok som brinner.

Visst är det vackert när ord brinner.

Bok som brinner.

Silverfiskarnas framfart

Böckerna har stått på en hylla längs med trappan ner till källaren. Där har silverfiskar, som inte bryr sig ett dugg om fukt, byggt bo. Dessa silverfiskar älskar bl a papper. Bokomslag är mums.

När jag tog bort böckerna var där som en svart sträng längst in mot väggen. Tänk muslortar a la silverfiskstorlek. Silverfiskar kröp längs bladen på böckernas långsidor. Det var vidrigt och jag hade ingen lust att ta fram kameran för att föreviga eländet. En bok tog jag dock kort på för att dokumentera förstörelsen.

Bok som silverfiskar ätit på.

Farväl Strinberg, må du brinna i frid.

Medan jag rensade bokhyllan och la böckerna på köksgolvet höll jag dammsugaren i andra handen och sög upp så många små liv jag kunde. Jag hoppades att några av alla de spindlar jag dammsugit upp fortfarande var vid liv där inne i dammsugarpåsen och tog sig an silverviskarna med glupska käkar. Inne i påsen har det nu bildats ett alldeles eget ekosystem passande för en skräckfilm vi inte vill se.

Inga böcker får bo i trappen mer. Jag har lärt mig vikten av ”riktiga” bokhyllor, böcker bör få vara upphöjda.

Frysa böcker och sätta fällor

Några fåtal böcker sparar jag. De ligger i en liten hög och väntar på sin tur i frysen. Ringde Anticimex, en vecka ska de ligga i frysen fick jag veta. De skickade mig också små fällor med gift i att placera ut. Giftet är mycket svagt, anpassat för silverfisk, och fällorna är ofarliga för husdjur och barn.

Lite silverfisk har ingen dött av, de är egentligen harmlösa små varelser. Men jag blev riktigt bedrövad när jag fann så många kära böcker förstörda. Idag har jag dock landat i den innerliga värmen av bokbål. Vad är väl en silverfisk och en bränd bok i världsalltet! Ibland måste man offra, och upptäcka motstridiga sidor hos sig själv som att älska böcker och samtidigt njuta av att elda upp dem.

Vi är motstridiga och komplexa och det gör oss spännande.

Bok som brinner. Bokbål och silverfiskar.

Läs mig som en bränd bok.

Bränd bok.

Nu har jag 2/3 delar färre böcker hemma. Ett steg i min önskade riktning om färre ägodelar. Tack silverfiskar, ni motiverade mig. Jag är inte ledsen över att många av er fick dö på kuppen. Hyllan i trappen är tom, ren och fin nu.

På flera ställen har jag placerat ut bitar av cederträ, som sägs hålla skadedjur borta. Jag har ingen aning om det fungerar, men på köksbänken där de haft det livat syns knappt några till nu.

Undrar vad nästa bål kommer matas med? Tills dess…

Bokbål och silverfiskar – Slutet gott, allting gott

Bränd bok i hand.

8 Comments

  1. Nej, jag grät ju lite när jag insåg läget. Men det var en annan sida av mig som vaknade när jag stod där vid lågorna och kastade in böcker, såg pärmarna svärtas och orden försvinna. Mörkt och vackert.

  1. Jag läste ditt inlägg och kände lite skuld, då jag precis hade skrivit om det hela på min FB. :/
   Vi har haft en hel del silverfiskar i hela huset, men så är vi inte direkt några städfantaster. Men detta var ingen traditionell bokhylla, utan ett hyllplan i huset som löper längs golvnivå där trappan går ner i källaren. Dum plats för böcker kan jag tänka nu i efterhand! I vår enda normala bokhylla har vi inga silverfiskar. Än så länge vet jag inte om fällorna gör nytta, haft dem i en vecka. I övrigt gör silverfiskarna inte någon skada, de är väl mest störiga på sin höjd.
   Tycker du kan slappna av, jag fick lite skylla mig själv som hade böckerna på den platsen och inte städade utöver att dammtorka framför och uppe på.

   1. åh, ha inte dåligt samvete! hela silverfisktråden på flashback har försörjt mig med nog material för en livstid ändå. den som söker finner. det här var ju mycket mer informativt och lärorikt än flashbacks ”silverfiskarna älskar spermapapper har jag märkt” och dylika klokskaper… känns skönt att veta att de inte nödvändigtvis är överallt bara för att de dykt upp någonstans. det är ju det värsta med att hänga på internet annars, man hittar lätt till skräckhistorierna.

    läste förresten om en kvinna som hade forskat på de här långsprötade silverfiskarna, hon hade två som hon namngav, typ som husdjur. också en copingstrategi hehe.

    1. Haha den coping-strategin har folk försökt lära mig när det kommer till spindlar! Funkar sådär. Hade enorma källarspindlar på förra jobbet, alla hette Lars. Hjälpte inte, jag skrek genast ”Kan någon komma och döda Lars?”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button