Drick bland blommorna

Ett dygn kvar av semester. En känsla jag inte haft förut. Av att tiden är för knapp för njutning? Det känns inte alls som om jag är klar, klar med det där som gör att man är peppad inför en ny omgång jobb. Mina batterier är inte alls laddade. Jag bläddrar bland fotona på datorn och greppar efter något.

Det jag kommer fram till är; drick bland blommorna!

När jag tittar på min trädgård på avstånd är det mest trassel och ostyrigt. Men när jag stannar upp och zoomar in, något helt annat.

IMG 7117

Nu går vi ut ur vårt hus.

IMG 7003

Stjärnöga.

IMG 7020
P1020474

Vildvin som hela farstukvisten är täckt av. Blev så löjligt glad förra året då jag förstod att jag inte skulle klippa ner denna, utan låta rankorna vila i vintervaggan och sedan få en massiv vägg av grönt kommande år. Det är bra att inte veta för mycket, då har man alltid nya möjligheter till plötslig glädje, hehe.

IMG 8084

På cementtrappen sitter jag med ett glas whiskey i ringblommornas fång. Min långsiktiga tanke med trädgården är att allt jag odlar ska ha ett syfte, kunna vara till användning. Ringblomma är läkande och bra om man vill göra hudsalva. Inte för att jag kommer sätta igång att göra det nu, men genom att de finns här gror tanken. Det är en början till något jag gillar idén om.

Glöm aldrig att börja så frön. Oavsett vad det gäller.

IMG 7896

Malva. Första gången sådde jag Malva på balkong. Tyckte att den blev lite ranglig. Andra gången hade jag flyttat till hus, men satte frö i kruka och tänkte inte så mycket. Blev besviken på hur tanig den tedde sig! Nu har jag växt till mig, ikapp med Malvan, och fattar att den är mer som jag; behöver utrymme och frihet! Inga krukor som stoppar framfarten, tack. Nu växer hon vilt och högt och har frösått sig på alla möjliga ställen i trädgården.

Vilda Malva. I love you.

IMG 7197

Vi har en bergig tomt. I en bergsskreva har jag försökt anlägga ett odlingsland. Det går sådär ärligt talat. Ofta ser det mest kargt och risigt ut. Men gräslöken håller fanan högt, samt en ruccola som kommer igen år efter år. Det är den godaste ruccolan jag ätit, så kryddstark! Vet inte hur den hamnat där, och hur jag ska hitta samma sort för att odla fler. Gräslöken låter jag gå i blom för att bina älskar blommorna. Jag måste ju ha några att dricka med.

IMG 7597

Där står också en kruka med mynta. Bryt en kvist och lägg i vinet. Så sitter jag på bergsknallen, skålar med bina och drunknar i tanken.

IMG 8047

Vatten smaksatt med mynta.

IMG 7616

Jag har gjort om förra husägarnas blomsterrabatt till en örtagård. Eller början till. Närmast i bild lavendel, sedan kryddsalvia, timjan och röd solhatt som verkar vara väldigt blyg. Har inte skymtat någon blomma än. Som avskiljare till gräsmattan har vi grävt ner gamla tegelpannor. Fint och gratis.

Igår när vi satt och njöt en öl med vänner vindade det en del och plötsligt doftade allt doftpåse! Lavendel, måste ha fler av er. <3

IMG 8464

Flygfän hit och dit denna sommar! Ute härskar getingarna, inomhus har bananflugorna campingsemester. Vad jag än dricker får jag ta fram metspöt för flugfiske. Hade mobilen som lock, sådär smidigt. Tills jag kom på den revolutionerande idén med att sno locket från en syltburk. Det är så här man ska dricka med blommor!

IMG 7057
IMG 7065

Akleja. För vild och vacker för att kunna hejda. Fick två plantor av mamma förra året. Nu kaxar de sig med sin överlägsna skönhet på mångt fler ställen i trädgården.

IMG 7841
IMG 8050
IMG 8473

När kvällen kommer. En Irish Coffee på en blodröd filt. Blommorna sluter sig, och jag öppnar upp. Kanske måste vi turas om för att inte stjäla all energi runt oss samtidigt. Blommorna och jag.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Ninas hus
  4 augusti, 2019 at 11:03

  Vilken underbar text, och fantastiska bilder. Jag känner nästan hur jag sitter i din trädgård när jag läser. Ljuvligt och avkopplande. Tack!

  • Reply
   Johanna Ene
   5 augusti, 2019 at 06:42

   Tusen tack för dina fina ord! Nästa år kanske jag gör ringblomssalva där i trädgården. 🙂

 • Reply
  Tove
  1 januari, 2020 at 20:25

  Så otroligt vackert! Tack för trädgårdsinspiration nu inför våren… 🙂 (min trädgård består allra mest av ogräs)

  • Reply
   Johanna Ene
   2 januari, 2020 at 17:15

   Tack! <3 Här har också varit vilt med ogräs och övervuxet, tog över efter ett gammalt par som inte orkade de senaste åren och tomten är stor. Man måste strunta i mycket och börja smått, bara bry sig om en enda pytteliten rabatt och få den fin. Inte ha höga krav (så svårt!). Odla saker som är lätt. Ringblommor är toppen, fröså tidigt i mängder! Sedan har du ett hav av blommor som inte kräver något alls i princip, vilt och vackert. 🙂

   • Reply
    Tove
    5 januari, 2020 at 12:00

    Tack för tipsen! Jag sådde några ringblommor och de blommade fram till julafton ungefär. Sen är det ju också toppen att köpa färdiga plantor av t ex kryddor. Grönkålen tog mördarsniglarna men nu har den tagit sig. Till våren sätter jag nya plantor i högställda jordsäckar. Krasse och aster hade jag också i somras. Blommade bra. Får se om krassen lyckats fröså sig själv. Persiljan tar jag av än. 🙂

Kommentera