Final Fantasy XIV: Den sista fantasin om en verklighetsflykt

Eller mitt behov av en vardaglig verklighetsflykt genom något så simpelt som ett dataspel. Jag tror att det är den flykten som många gånger under livets gång fått mig att behålla förståndet. För vem kan annars behålla förståndet i en rätt så oförståndig värld? Alla har knep för att komma undan med tankarna i behåll.

In-game screenshot FInal Fantasy XIV 2021. Miqo'te female summoner.

Förr var det World of Warcraft som var min värld. Nu har jag bytt ut den mot Final Fantasy XIV (ett online-spel i en fantasyvärld). När andra tittar oförstående på mig och mitt val av tidsfördriv så tittar jag fascinerat in i den magiska värld framför mig på skärmen, som jag nog gärna hade velat kliva in i med hela mitt jag. Ibland.

Tänk att få besöka magiska platser mitt under pandemin. Ta på dig dina drömmars kläder och kliv in i karaktären för din egen roman. Du får lov att vara någon annan, samtidigt som du kanske verkligen är dig själv på ett sätt.

In-game screenshot FInal Fantasy XIV 2021. Miqo'te female summoner.

Så, varför vill man fly in i ett spel? För att precis som att läsa en bok, så får hjärnan och sinnena en paus från den verkliga vardagen, som ibland tär. Verkligheten kopplas bort för en stund, och fantasin tar vid där allt är möjligt och det är härligt. Så många gånger som folk har fnyst åt mig när jag säger att jag spelar. ”Gör något riktigt istället!”

Talk nerdy to me.

Jag säger ”Ta du hand om dig, så tar jag hand om mig på mitt sätt.” Att man ens ska behöva säga det till somliga är så märkligt.

När jag spelar helas jag.
När helas du?

World of Warcraft vs Final Fantasy XXIV

För att tala klarspråk; Alltså lol! WoW för mig är idag endast nostalgi från en svunnen tid. Efter att ha spelar FFXIV under hösten så kan jag inte komma på en enda sak som är bättre med WoW. Det må väl då vara personerna som jag spelade med som jag kan sakna. Men somliga av dem finns fortfarande i mitt liv irl. <3

In-game screenshot FInal Fantasy XIV 2021. Miqo'te female summoner.

Den främsta skillnaden som fått mig att höja på ögonbrynen är det sociala. Från WoW är jag van vid buffligt beteende, grova svordomar och ett community som många gånger främjar allt från rasism till sexism. Buffligheten var en charm i sig ibland, när man var på det humöret.

I Final Fantasy har jag än så länge bara fått trevligt bemötande, trots min noobighet här och där som nykomling. När jag sinkade gruppen med andra spelare med ca 15 min fick jag hjälp och smileys. I WoW hade jag fått något helt annat. Märkligt då instancer i WoW ofta innehåller mycket downtime, medan det än så länge har varit helt obefintligt i FF om man räknar bort alla cut scenes (som är otroligt snygga).

Oh, a refugee!

En spelares svar i FFXIV när jag berättade att jag spelat World of Warcraft.
In-game screenshot FInal Fantasy XIV 2021. Miqo'te female summoner.

Summoner, the mighty magician or the nerdy book worm. <3

Final Fantasy XIV är det perfekta spelet för en estetiskt lagd person som bryr sig både om sitt yttre och att få vistas i en vacker omgivning samt kasta sig in i explosionsartad action. Det blir mycket ögonorgasm både då du vandrar runt i städerna och betraktar andra spelare, samt då du krigar mot mot monster och spyr ur dig spells. Me like alot!

Spelmekaniken kräver att du sätter dig in i dina färdigheter och rotations, men när det sitter är det förbannat kul. Och vem vill inte slåss med en liten ekorre med tomteluva på axeln? Wiiiiiih! ^_^

ffxiv 02012022 191128 735

Det bästa är att i FFXIV kan du vara allt. Jag menar ALLT. Du behöver inte skapa nya karaktärer för att testa en annan roll, din karaktär kan lära sig alla s k jobb. Möjligheterna att utforska spelet från bara en karaktär känns oändliga. Det går dessutom utmärkt att spela casual solo som småbarnsförälder och jag känner ingen hetsig ambition att nå max-level för end-game.

In-game screenshot FInal Fantasy XIV 2021. Miqo'te female summoner.

Njut av resan utanför verkligheten. Hur du än gör den.

/ Accalia Grey, Home World: Odin

You Might Also Like

No Comments

    Kommentera