Hållbar present till 6-åring

Jag tycker mest det är tråkigt och lite olustigt att köpa presenter till barn idag. De flesta har allt och lite till. Presenter öppnas i hast och läggs på en hög vid sidan om. Vad är poängen? Det är roligt att ge, men jag tror jag får tänka om.

Present till 5-åring, second hand, fynd. Tröja, smycken, ask. Foto Johanna Ene 2020.

Äldsta barnet är fyra och det blir en del barnkalas under året.

Nu är det dags för ena kusinens kalas, vad vill en 6-åring ha i present egentligen? Min 4-åring blev mäkta besviken när hon inte fick en Elsa-robot i julklapp (Elsa från filmen Frost). Hon förstod inte, tomten kunde ju tillverka allt i sin leksaksfabrik? Förklara det för någon som ser tomten som en gud. Men lådan med fyra stycken pussel med Frost har pusslats flera gånger i veckan sedan julafton. Vet inte vad en Elsa-robot skulle kosta… men knappast 69 kr på Clas Ohlson!

En praktisk ask med för-älskade ting.

Jag tror inte jag har lyckats pricka rätt många gånger till kusinen, det här året har jag bestämt mig för att köra min stil istället för att försöka härma det de redan omger sig med. Nu kör vi udda ting från second hand!

Present till 5-åring, second hand, fynd. Tröja, smycken, ask. Foto Johanna Ene 2020.

Att få presenter ska vara lite magiskt. Antingen något man önskat sig under tusen drömmar, eller något oväntat man aldrig tänkt på.

Present till 5-åring, second hand, fynd. Tröja, smycken, ask.

Det är fint att minska konsumtionen. För allt det där med miljön och plånboken. Och så blir det mycket roligare att hitta på själv, vara klurig och uppfinningsrik. Vad kan man ha till paketomslag? Vad kan man stoppa i paketet som inte redan finns på hyllorna i leksaksaffären?

Present till 5-åring, second hand, fynd. Tröja, smycken, ask. Foto Johanna Ene 2020.

Jag hittade den bästa sortens inslagning på loppis; en vacker ask! Inget överblivet skräp och jag slipper svära över hur värdelös jag är på att slå in paket.

Present till 5-åring, second hand, fynd. Tröja, smycken, ask. Foto Johanna Ene 2020.

I lådan gömmer sig glittriga skatter. En spegeldosa, en paljettprydd fjäril som är både brosch och hårklämma och ett halsband med en svart fjäril av hundra små pärlor.

Present till 5-åring, second hand, fynd. Tröja, smycken, ask. Foto Johanna Ene 2020.

En tröja och ett litet armband som krona på verket.

Present till 5-åring, second hand, fynd. Tröja, smycken, ask. Foto Johanna Ene 2020.

Alla ting köpta second hand, förutom spegeldosan som är en gammal puderdosa jag gjort rent, målat och puffat glitter på. Tror det landade på 70 kronor allt som allt. Gillas inte presenten så är det inte hela världen. Tröjan går visserligen inte att byta, men då medföljer gåvan att få ge den vidare till en vän. 😉

Present till 5-åring, second hand, fynd. Tröja, smycken, ask. Foto Johanna Ene 2020.

Jag minns inte vad jag ville ha när jag var fem. My Little Pony antagligen. Fick en svart robot som gick och blinkade med olika lampor runt den åldern, den var magisk! En stund säkert. Jag minns också att jag ibland fick presenter jag inte riktigt gillade, för att de var annorlunda. Men just de gåvorna återupptäckte jag ofta vid ett senare tillfälle då de blev favoriter, och hängde med länge!

Present till 5-åring, second hand, fynd. Tröja, smycken, ask. Foto Johanna Ene 2020.

En spegeldosa är bra att ha om man vill tjuvkika genom dörrposter, eller spana på någon bakom sig. En perfekt gömma för de där små skatterna som annars kommer bort, som kattguld och lyckoslantar.

Vad ger du för presenter till barn som kommer med en tanke om hållbarhet, ekonomi och minskad konsumtion? Jag vill ha många kluriga, annorlunda tips! 🙂

Dagens bloggtips i ämnet: Knivlisa – Otroligt bra presenttips till barnkalas

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Sandra
  2 februari, 2020 at 15:19

  Min systerdotter har fyllt 9, hon fick i present av mig att gå på stan och fika. Hon blev supernöjd över att få hänga en dag med moster o själv välja fika på valfritt cafe. 🙂

  • Reply
   Johanna Ene
   3 februari, 2020 at 07:40

   Toppenpresent, tänker jag också! 4-åringen fick biobesök i julklapp, första gången på bio tillsammans med sina kusiner och mig. Så roligt för oss alla. Har även gett medlemsskap till WWF’s barnklubb till våra barn och deras kusiner. Finns så mycket annat än grejer att ge, gäller bara att titta utanför den där boxen av prylar som de flesta tror förväntas och att alla barn vill ha. 🙂

 • Reply
  Liv
  11 februari, 2020 at 14:57

  Det där ser väl ut som en jättebra present! Tycker också det är svårt (och nästan lite tråkigt) idag, känns som alla har allt. Var det så när man själv var liten? Tror inte det.

  • Reply
   Johanna Ene
   12 februari, 2020 at 07:47

   Jag kan nog ärligt säga att jag hade hemskt mycket leksaker när jag var barn, men minns ändå att jag blev väldigt glad för allt och öppnade vart och ett av paketen med andakt. (Eller är det min romantiserade minnesbild, haha?) Tyvärr fick vi inte vara med när barnet öppnade den här presenten, då de hade kalas på ett lek och busland och det var för röjigt för att öppna där. Synd, tycker det är en fin del av kalas att se på paketöppning trots allt.
   Igår köpte vi present till en pojke som fyller 4, det blev en pussel bok second hand. Hel och fin, men med några kladdiga pennstreck på en sida. Kände av hur itutad man är att allt ska vara perfekt, stålsatte mig och tänkte nu struntar vi i det för den är jättefin och vad gör väl ett litet streck? 😀

Kommentera