Hur rensar jag bland mina saker

I över ett år har jag aktivt intresserad mig för minimalism, hur en livsfilosofi där mindre är mer och färre är en fröjd för själen. Jag är inte extrem på något vis, men jag har upptäckt hur skönt det är när saker försvinner ur vårt hem, det är luft i lådorna och i och med det mer luft i sinnet. Så, hur rensar jag bland mina saker? Kanske kan jag bidra med något tips till dig.

Jag skrev ett inledande inlägg om minimalism här. Nu tänkte jag dela med mig av hur just jag går tillväga när jag rensar.

Hur jag rensar bland mina saker med hjälp av sorteringslådor för "spara", "kanske" och "släng".

Inspiration till att rensa bland saker

Det började med att jag slukade videos på You Tube om minimalism och att rensa ut prylar. Där började jag inspireras och följde helt enkelt i den persons fotspår som jag tittade på. När det kom till något jag själv kunde rensa bland så pausade jag för att gå och göra just det. T ex gick jag för att rensa ut gammalt smink vid ett sådant tillfälle.

Det kan bli väldigt överväldigande när man ska sätta igång och har ett helt hem. Var börjar jag ens? Då är det bra att ha en person som guidar en så att du kan ta en liten bit åt gången. Jag tycker också det är roligt att se hur andra gör och få uppslag till vad jag själv faktiskt inte behöver ha kvar.

Rensa ut smink. Ta fram allt smink och tillbehör.

Frågor att ställa dig själv inför varje ting

Dessa frågeställningar har hjälpt mig. Ofta behövs inte alla frågor, men ibland behöver jag vara lite tuff för att ta ett beslut. Det är alla mina icke-beslut som får hemmet att drälla av ditten och datten utan syften.

 • Blir jag glad när jag håller i den? (”Tingling” a la KonMari!)
 • När användes den senast?
 • Har jag något annat i hemmet som uppfyller samma funktion/är det en dubblett?
 • Om den skulle ligga nedpackad i 6 månader, hade du saknat den?
 • Kan du låna samma föremål av någon vid behov?
 • Sparar du saken p g a skuldkänslor? (Present, arvegods etc.)
 • Om någon betalade dig för den, skulle du sälja den då?
 • Är svaren du ger ursäkter för att rättfärdiga inför dig själv att behålla något du egentligen inte behöver?
 • Vill du ställas inför ett beslut om den här saken igen, eller hellre ta beslut nu?
Färre saker - hur rensar jag och skapar ordning?

Sätt upp krav som dina ägodelar ska uppfylla

Att i förväg fundera över vad som ska gälla för de saker du vill ha i ditt hem kan hjälpa dig att välja bort när du rensar. Här är mina exempel:

 • Det ska ha använts det senaste året. (Jag räknar bort vissa saker som är väldigt säsongsbetonade eller annat som gör att de ändå får finnas kvar.)
 • Det ska inte ha passerat bäst-före-datum, t ex smink, hud/hårvårdsprodukter, kryddor m m.
 • Jag ska vilja ta hand om föremålet och lägga tid på dess fortsatta underhåll. (Här rök de flesta saker för mig, haha.)
 • Det ska skänka mig glädje/goda minnen/ett positivt hem.
 • Den ska ha en avsedd plats i hemmet.

Ett exempel på när jag rensar

Vi tar exemplet med smink, något jag haft väldigt mycket av men idag inte använder i samma utsträckning.

Färre saker - hur rensar jag? Rensa smink.
 • Ta fram prick allt smink + tillbehör.
  Det vardagliga som ligger nära till hands, festsminket och det undangömda längst in i garderoben. Halloween- och maskeradsminket ska också fram. Lägg fram varje pinal så du ser det.
Rensa ut saker med struktur.
Rensa ut saker med struktur.
 • Skapa tre högar: Spara – Kanske – Släng
  I ”Kanske-högen” får jag bara ha saker under rensningsprocessen, när jag är klar ska jag ha fattat ett beslut. Det är min regel för att undvika att behöva göra om processen (Vill du ställas inför ett beslut om den här saken igen, eller hellre ta beslut nu?).
Rensa bland smink. Sminkpennor.
 • De lättaste besluten först
  Släng allt som passerat bäst-före-datum eller är trasigt, sorterar ut dubbletter.
Rensa ut och skapa ordning. Minimalism.

Skänk medvetet

Att skänka bort saker med medvetenhet är något jag nyligen börjat försöka bli bättre på. Det är så lätt att bara hiva iväg allt till någon second hand eller välgörenhet utan att tänka mer över det. Men risken är att du bara lämpar över dina pryl-problem på någon annan. Är det du lämnar ifrån dig verkligen säljbart för dem? Vi lämnar ifrån oss så mycket av vårt överflöd att det blir någon annans överflöd.

Jag har verkligen varit den som tanklöst skänkt allt till ett ställe. Nu försöker jag bli bättre på att hitta nya hem till det vi inte längre behöver. Det kan vara till familj och vänner, till barnens förskola eller till människor i närområdet via Facebook.

Vissa ting bör man också inse att ingen vill ha. Noppiga kläder, repiga plastsaker, halvtrasiga leksaker. Mitt tips är att försöka återbruka eller sopåtervinn på rätt sätt. Våra utslitna kläder blir ofta trasor till snickeri och bil. Uttjänta plastbyttor agerar förvaring i stängda lådor.

Släng medvetet

Bara för att vi har tänkt bli mer miljömedvetna och t ex byta ut plastartiklar i hemmet så gör vi inte vår planet en tjänst genom att genast köpa nytt i trä och metall och slänga plasten. Använd sakerna tills de faktiskt är utslitna och behöver bytas ut, annars bidrar vi bara till ett snabbt växande sopberg.

Tips: Gamla sminkborstar använder barnen som penslar när de målar. Väldigt uppskattat.

Rensa ut och skapa ordning i sminklådan. Minimalism.

Jämför inte med någon annans resa i rensandet. Det som t ex är minimalistiskt för dig vad gäller smink kanske är överflöd för någon annan. Det spelar ingen roll, det är bara du som sätter spelreglerna för vad som känns rätt.

Vad är det svåraste för dig när du vill rensa i hemmet?
Vilket är ditt bästa rensar-tips?

You Might Also Like

No Comments

  Kommentera