Kryddblandning till guldmjölk

Blev less på att jag inte hittade någon beskrivning med mått för en större sats kryddblandning till guldmjölk. De flesta verkar göra gurkmejapasta, men jag föredrar rena torrvaror som har lång hållbarhet i skafferiet.

Vad är guldmjölk

Guldmjölk är bladguld du vispar ner i valfri mjölkdryck med en lattevisp. Ni vet, som ansiktsmaskerna med bladguld de vurmar för i Hollywood fast för invärtes bruk. För det är insidan som räknas, right? Måste drickas omgående och med solen i ansiktet på en flådig veranda. Ha i ett par droppar eterisk olja av ros. Du kommer bajsa guld som doftar rosor, prinsessa!

Okej nej, jag ljuger så det visslar om det men vi ska ge människan vad hon vill ha; lögner och luftslott! Haha…

Guldmjölk är en varm dryck baserad på kryddor som på många håll anses ha en hälsosam effekt. Smakar god jul och är ganska mättande.

Kryddblandning till guldmjölk av gurkmeja, kardemumma, kanel, ingefära och svartpeppar.

Kryddblandning till guldmjölk

  • 1 del gurkmeja
  • 1/3 kardemumma + ceylon kanel + ingefära (pulver)
  • 1/5 vanilj om man vill

Tänk på att välja ekologiska kryddor, annars blir hela tanken med att göra något gott för kroppen rätt bortkastad då konventionellt odlade kryddor innehåller gifter från besprutning etc.

Det här blandar jag i en glasburk med tättslutande lock så att jag slipper måtta varje krydda när jag vill göra guldmjölk.

Kryddblandning till guldmjölk av gurkmeja, kardemumma, kanel, ingefära och svartpeppar.

Tillaga guldmjölk

  • Ca 2-3 dl växtbaserad mjölkdryck
  • 1/2 – 1 msk kryddblandning (efter din smak)
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk svartpeppar

Värm i kastrull under omrörning tills kokosolja och honung smält. Drick.

Jag har hittat många varianter på guldmjölk och hur den bör tillagas. Det här är mitt sätt utefter vad jag läst mig till och funderat mig fram till med mitt eget lilla bondförnuft. Varken mer eller mindre. Gör som du vill. Det ska vara gott och värmande både för kropp och själ. Annars kan det ju kvitta.

Vad jag förstått så behöver gurkmeja svartpeppar för att kroppen ska ta upp de goa ämnena. Båda kryddorna är välgörande så vi kör på det.
Huruvida man bara ska värma upp, eller värma en längre stund låter jag vara osagt. Därom tvistar de i alla texter jag läst. Jag värmer bara upp, kokar inte. Tänker att jag bevarar kryddornas ämnen då. Plus att jag är sjukt otålig och inte tycker om långsamma processer.

Guldmjölk från kryddblandning av gurkmeja, kardemumma, kanel, ingefära och svartpeppar.
Länkar

Det här är en dryck som jag faktiskt tycker mycket om och i perioder gör ofta.
Tidigare testade jag drycken matcha, som inte alls blev en favorit men sägs vara väldigt nyttig. Du kan läsa om mitt dryckesexperiment med matcha här.

You Might Also Like

No Comments

    Kommentera