Nu börjar jag odla utomhus

Jag gör saker snabbt och ofta ostrukturerat medan lusten brinner, men jag lär efter misstagen det föder. Alltså är det utvecklande! I år tog jag med ett anteckningsblock och för protokoll över vad jag sår. Vi får se om det där blocket får följa med genom säsongen, eller om det blir bortglömt i skrivbordslådan. Har redan lyckats vattna och skvätta jord över det. Så, nu börjar jag odla utomhus i april!

Vi försöker leva efter principen ”man tager vad man haver”, för att projekt inte ska behöva kosta, tanken är ju ändå att vi ska tjäna på att odla själva istället för att köpa från affären.

Vi råkade få ett lass jord av vår granne, som han ville bli av med. Den är ganska klumpig och fylld med extra tillbehör. Men vad gör väl lite stenar och rötter som man kan plocka ur. Det är visserligen ingen såjord, men människor har väl för tusan lyckats odla utan en särskild såjord förr? Nu kör vi och ser vad som ploppar upp!

Dagge Daggelito har flyttat in. Hej, kompis! 😀

Örtagård

Det som de flesta brukar ha till blomsterrabatt, rabatter längs gångar vid entrén, där håller jag på att skapa en örtagård sedan förra året. Nära från köket och det doftar ljuvligt när man sitter vid uteplatsen bredvid. Här odlar jag lavendel, salvia, timjan, citronmeliss och ringblommor. Just nu ser det mest tragiskt ut, får se vad som tar sig och vad jag ska tillföra.

Min timjan har klarat sig fint, funderar på om den borde klippas ned? I bakgrunden ser du gamla tegelpannor som grävts ned som avskiljare mot gräsmattan.

Fjolårets salvia som jag klippt ner rejält. Vet egentligen inte alls vad jag gör, vilket gör allt så sjukt spännande.

Citronmelissen börjar pipa upp från förra året. Då satte jag den från frö direkt på friland och den hann aldrig växa till sig för någon direkt skörd. Kom igen nu!

Myntan sitter i fängelse i stor kruka sedan förra året. Den här ska man inte släppa lös, för då har man en våldsam jäkel som tar över trädgården.

I en bergsskreva har jag kastat ner först grus (dränering) och sedan jord. Inte mycket trivs här, men gräslöken gör. Så här mycket har den redan växt i år. Tänkte fylla hela skrevan med gräslök och låta en del gå i blom. Humlor och bin älskar deras blommor. <3

I pallkragarna

Vi har satt dubbla pallkragar rätt på backen, fyllt med gammalt växtmaterial i botten som ändå ska komposteras, sedan jord. Det var två gamla pallkragar sedan tidigare år, vi återanvände den jorden men upptäckte ett helt myrsamhälle. Läste att man ska luckra jorden så att gångarna förstörs och sedan vattna rejält och länge. Då ska de flytta. Om de inte gör det ringer jag hyresvärden för pallkragarna och talar om att de fan inte betalt hyran på ett år. Myrjävlar.

Min man har byggt en träram av det som fanns hemma och fäst vp-rör i bågar. Någonstans har vi överbliven byggplast som det hela ska täckas med. (Tanken är att jag ska vara ute och leta reda på var vi lagt den nu, men eftersom det är roligare att skriva och redigera bilder så är det säkert någon annan som hittar den…) På ena sidan är ramen fäst med gångjärn, så hela faderullan går att lyfta. Vi testar detta och utvärderar.

Första året hade vi en mindre, liknande lösning fast med nät som du har över fruktodlingar. Nätet trasslade sig, repades sönder och gjorde mig vansinnig. Förra året hade vi träramar med hönsnät (se bild ovan), hela ramen gick att lyfta som ett lock. Det funkade jättebra, men blev lite lågt i tak för vissa växter.

Skydd mot djur

Vi måste täcka våra odlingar, här finns älgar, rådjur, harar och vildsvin som gärna tar för sig och knappast är rädda. Vildsvinen har vält våran varmkompost fem gånger under senvintern, nu har vi fått lägga stora stockar runt som staket. Det enda som hittills klarat sig bra är kryddväxterna.

Här ser vi då en förklarande bild på frösådd av salladslök, rädisor, ruccola och sallat. Det är så långt jag har kommit. I de övriga pallkragarna tänkte jag mig morötter, grönkål, mangold och zucchini om jag törs.

Bästa rådet för att komma igång med odlingar: Bara gör! Det är verkligen inte så himla märkvärdigt. Oftast tror vi att det behövs ditten och datten, kunskap som ur en djup brunn och magiska fingrar. Ingen dör om det blir fel, såvida du inte råkat odla giftsvampar av misstag då. Men oddsen för det är väl rätt låga så kör bara kör!

Många tips och okomplicerad kunskap har jag fått tack vare Skillnadens Trädgård. <3

Överdimensionerade vinglösa bin har flyttat in i trädgården.

Konservburkar + färg för utomhus + hammare och spik för att göra hål + snöre.

Om jag får feeling får de vingar. Känns fint att ha den makten.

Gödsel och näring

När det är dags att tillföra extra näring kommer jag sno pottan när lillan kissat och göra guldvatten. Alltså kissvatten. Det är gratis och perfekt att vattna med. 1 del kiss + 10 delar vatten.

Vi gödslar de här två med näring varje dag och hej vad det går! Samma princip med trädgårdsodlingen. 🙂

Sedan försöker jag täckodla så mycket jag kan, alltså täcka mellan plantorna med växtmaterial så som gräsklipp och vissna löv. Det ger både näring och förhindrar att ogräs får fäste. Plus gratis!

Sista och kraftigaste gödslingen är brunnen hönsskit jag fått av en annan granne. Det är riktigt starkt så den måste blandas upp ordentligt. Hört det är perfekt till potatisodling. Får se om jag lyckas fräsa upp vår mossgräsmatta så jag kan odla på friland.

Just det, kikade i vår ena varmkompost för matavfall som stått sedan förra sommaren. Körde ner plastborren och drog upp… luktade… bajs! Jag har ingen erfarenhet av att tömma en varmkompost eller veta när det är ”klart”. Det kryllade av liv där nere, vilket känns positivt. Men konsistensen, färgerna och lukten var som från någon vars avföringen inte är helt ok.

Tips kring detta? Det är varianten du måste öppna hela sidostycket för att få ut innehållet, så vill gärna att allt ska vara redo för att användas i odlingarna innan jag öppnar Pandoras ask.

Förra året såg trädgården ut lite så här, hoppas på ännu mer prunk i år. 🙂

Dagens soundtrack: Motorsågar som avverkar träd på tomten bredvid. Hatar det här soundtracket så mycket. Vill gå dit och krama träd, men är i detta läget för väluppfostrad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button