Jordiga fingrar inomhus

Många är gångerna då jag inte vet var jag ska göra av mig själv. Den osaliga anden är jag, irrar omkring i huset med en psykotisk cirkus i huvudet.

Jag vet att det hjälper att köra fingrarna i jorden, upptäckt att det går fint att göra det vintertid också. Inomhus. Så förutom mina gröna husplantor som jag förökar själv har jag börjat odla ätbart inomhus i ett fönster. Det är så smått och fjuttigt än så länge, men fyllt av lycka och ro!

Odla inomhus. Fröpåsar och avklippta mjölkpaket. Foto: Johanna Ene 2020.
Odla inomhus. Fröpåsar, såjord och avklippta mjölkpaket. Foto: Johanna Ene 2020.

Odla ätbart inomhus med detta

Det går att odla inomhus med väldigt små ekonomiska medel, men jag startade upp med att åka till Granngården i Alingsås och inhandla

 • Växtbelysning 600 kr. Edit: går lika bra med billig ledbelysning med kallvitt ljus!
 • Såjord 40 l 80 kr.
 • Fröer 10 påsar för jag vet inte hur många kr.

Odlar i tomma pappförpackningar av olika slag. Bygger lager av avklippta mjölkförpackningar och sådana där plastförpackningar man köper cocktailtomater i, p g a blir som små växthus. varför köpa nytt när det finns så mycket brukbara sopor att använda sig av! Gjorde små skyltar av förpackningen från växtbelysningen.

Odla inomhus. Skyltar av spillmaterial. Foto: Johanna Ene 2020.

Här hemma i vårt lilla hus slåss tingen om utrymmena. Röjde våldsamt ur ett köksfönster och hängde upp den tunna skenan med led-belysning i snören. Lampan, det starka kalla ljuset från den tillsammans med våra otvättade fönster blev riktigt fult. Utifrån ser det hemskt ut. Men jag följer vad som sker under lampans sken, där växer det upp små gröna mirakel som är hur vackra som helst. En minivärld.

Odla ätbart inomhus under växtbelysning. Foto: Johanna Ene 2020.

Tryckte också ner en stump av romansallat i en glasburk med vatten för återodling.

Odla ätbart inomhus under växtbelysning. Tomat och plocksallat. Foto: Johanna Ene 2020.

Kruk-tomaten ”Tiny Tim” ska vara en bra nybörjartomat som funkar för inomhusodling. Så gulligt namn, vem vill inte stoppa ”Tiny Tim” i munnen…

Odla sticklingar inomhus under växtbelysning. Foto: Johanna Ene 2020.
Odla sticklingar inomhus under växtbelysning. Palettblad. Foto: Johanna Ene 2020.

Husplantornas sticklingar får också vara med. Har glasburkar med sticklingar lite överallt i huset. Fint när man ska gå bort och behöver gå-bort-växt att ta med. Bättre än snittblommor som är avlivade och inne i vandringen mot döden redan när man ger bort dem. Känns tragiskt. Vill hellre ge bort liv.

Odla ätbart inomhus under växtbelysning. Groddar. Foto: Johanna Ene 2020.

Och groddar! Testade att odla kryddkrasse på hushållspapper, läste det funkar och minns att jag gjorde det som barn. Dock dum idé, de har inte alls mått bra och avstannade i växten rätt snabbt. Groddarna har jag köpt på Internet någonstans tillsammans med dessa enkla små groddtråg i plast. Testar olika, har ingen strategi.

Odla ätbart inomhus under växtbelysning. Groddar. Foto: Johanna Ene 2020.

De som växer till en liten skog är från en påse som kallas HotMix från Nelson Garden. Groddar av rädisa och senap, kryddiga och goda!

Odla ätbart inomhus under växtbelysning. Groddar och sallat. Foto: Johanna Ene 2020.

Så här fint har skogen växt till sig efter 1,5 vecka. Nu blir det skogsavverkning!

Odla ätbart inomhus under växtbelysning. Sallat. Foto: Johanna Ene 2020.

Efter lika lång tid ser sallaten ut så här. Imponerad. Förra gången jag testade att återodla skrumpnade den fort och vattnet blev slemmigt och luktade, trots att jag bytte det. Kanske blev den glad av växtbelysningen. Kanske brydde jag mig lite mer och gav den kärlek som saknades sist.

Odla ätbart inomhus under växtbelysning. Foto: Johanna Ene 2020.

Myntan är extremt blyg, till skillnad från hur den är ute i det fria, då den gärna tar över som ett ogräs. Persiljan är också försiktig av sig än, hoppas verkligen på den då det är en favorit. Sprayar med vatten varje dag och hejar på.

Odla ätbart inomhus under växtbelysning. Groddar och sallat. Foto: Johanna Ene 2020.

Det ger mig frid att se det växa, och känslan av att det är jag som skapar liv. Hänger över min lilla odling idag och försöker vifta bort cirkuskänslorna som säger att jag inte alls vill åka till jobbet, bara bara hämta mina barn och göra odlingskaos på köksbordet med dem. Det är det enda jag vill just nu. Min hjärna har svårt för det här med att acceptera livets måsten så som att åka till arbete och annat som syr en liten fyrkant runt livet.

Odla ätbart inomhus under växtbelysning. Återväxt romansallat. Foto: Johanna Ene 2020.

Och sedan… när fåglarna börjar väcka mig kl 05 om morgnarna kanske det ändå är dags att börja odla utomhus också!

Och tipsa gärna om vad du själv odlar för ätbart inomhus som går lätt och ger god avkastning, vill fylla fler fönster! 🙂

10 Comments

 1. Vill bara höra av mig och berätta att jag nu sått mina första frön för i år. Igår när jag öppnade kuvertet från fröbutiken fick jag nästan en chock och tänkte ”Jag kan inte vara riktigt klok”, för det var så sjukt många fröpåsar som jag beställt (för 661kr ja… herrenadå!). Som tur var hade jag fått nå minidrivhus av pappa som jag kunde så en del av fröna i, men vad sjutton gör man när det är typ 500 frön i en påse? Hur sår man dem – när de ska försås… Ja, det blev nog lite väl tätt bland fröna som mest ströddes ut på måfå. Så nu väntar jag bara på att det jag sått hittills ska gro. Förgätmigej, Blå bolltistel, Sommarrudbeckia, Sommaraster… Malabarspenat. Minns inte mer… Fler fröpåsar står på vänt, en del ska jag så direkt på friland. (Jag köpte tre sorters ringblommor på din inrådan och har gett några frön (blandat) till syrran.)

  1. Jag sår i omgångar, åtminstone det som är ätbart. Sparar också frön som blir över.
   När ringblommorna du sår i år har blommat över i höst så ska du ta tillvara på frökapslarna! De ramlar lätt av när de är mogna, plocka helst när det är torrt. Annars torka dem väl inomhus innan du lägger dem i en mörk burk. I år ska jag prova att så med fjolårets ringblommefrön som jag plockat av de egna blommorna. 😀

 2. Jag testade att odla ärtskott för något år sedan. Det gick fort och gav god avkastning.

  Vad smart att odla i gamla förpackningar. Det ska jag försöka göra! Ska rädda några innan mannen och ungen slänger återvinningen imorgon. (Jag visste att man kunde göra så men har inte kommit att tänka på det i år.) Växtbelysning har jag aldrig haft. Överlever de inte i ett fönster bara? Annars är ju också (lite senare på året) en inglasad balkong eller inglasat uterum som en slags kuvös för de små liven.

  Själv har jag köpt en hel drös med frön för över 600 kr. Tokigt! Men jag sparar ju in det på att skippa ledslingan då 🙂

  Jobbar du fortfarande som tandsköterska? Jag hade fått för mig att du slutat…

  Hoppas du får en trevlig helg med fingrarna i jorden! (Baka bröd har samma effekt på mig)

  1. Ärtskott är på min lista. ^_^
   Det har gått extremt trögt när jag testat att odla från frö tidigare år inomhus, vissa har aldrig ens kommit upp. Återodlingen har också satt fart som aldrig förr under lampan. Vi har tyvärr inga fönster i rätt läge där det blir varmt och mycket ljus.
   Jag jobbar inte kliniskt som tandsköterska, är nu mer anställd som receptionist på en tandläkarmottagning. Har fortfarande glädje av mina kunskaper, vilket är fint. Får se vart livet för mig, är i en period av sökande på flera plan. 🙂

  1. Man kan! Jag lär mig prick nu, känner verkligen inte att jag har några gröna fingrar. Dödar många krukväxter och sedan vi flyttat till hus har utomhusodlingarna misslyckats en efter en. Tyckte det var lättare på balkong?! Men odling är learning by doing. Börjar förstå vad jag ska odla som går ihop med min person, t ex örter. Många örter är otroligt lättskötta och jag har nu en fin örtrabatt istället för prydnadsblommor som jag inte lyckas vårda. Inomhus har jag allt eftersom kastat de växer som inte överlevt mig och aldrig köpt nya av samma sort. Förökar de jag har som verkar trivas och håller mig till dem. 🙂 Heja på, till slut blir man kompis med de där gröna små liven! 🙂

 3. Jag odlar väldigt gärna! Älskar det, i vårt rullande hem blir det dessvärre bara örter. Men persilja äter vi mängder av så det är på gång i krukan just nu. Sprayar oxå varje dag! Snart så 🙂 försöker oxå hålla de där hårt drivna kryddörterna vi köper i kruka att ge en extra skörd i af genom att plantera om.

  1. Jag önskar mig mängder av basilika, konstigt nog lyckades jag med det när vi bodde i lägenhet och hade skyddat soligt läge på balkong, men här i härligheten i huset och på altanen har det verkligen inte gått! Men så såg jag en skotte som förökade basilika från mataffären in absurdum genom sticklingar, fick rota sig i vattenglas och sedan i jord (allt på värdesatta och under växtbelysning. Något sådant vill jag nog testa. 😀

   1. Det är bara att ta en basilikaplanta som du köpt i mataffären, plantera om i lite större kruka, sätta krukan i en stor skål och hälla ca 5 dl vatten i denna skål VARJE DAG + ha plantan på ett så ljust ställe som möjligt inomhus, så ska du få se att du får ett basilikaträd hur lätt som helst. Men du – glöm för sjutton inte att vattna! och att skörda… (Funkar bäst på sommaren från kanske april/maj)

    1. Åh, måste prova! Har dock så mörkt inomhus prick överallt så det kräver växtbelysning har jag märkt. Aldrig fått basilika att trivas här, inte ens på sommaren. Ska önska mnig mer växtbelysning när jag fyller år nu. ÄLSKAR basilika!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button