Rensa och skänk med barn

I morse frågade dottern på 5 år (storasyster) varför krig finns. Hon undrade vilka länder som hade haft krig. Mina svar kändes väldigt futtiga, jag har aldrig upplevt krig och kommer aldrig kunna ge verkliga svar. Men ur samtalet föddes ett nytt om hur det kan vara om man måste fly från krig, och komma till ett helt nytt land utan en enda av sina saker kvar. Kanske konstigt att koppla detta till ”Rensa och skänk med barn” men…

07A1511

Vi har en återkommande dialog om våra saker här hemma, hur många vi har och vad vi faktiskt behöver. Såklart man vill ha leksaker, tänk om man plötsligt blev tvungen att springa ifrån sitt hem och aldrig komma tillbaka? Tänk om man sedan inte har en enda leksak kvar, men barnen som bor runt omkring har många. Hur skulle det kännas, när man redan saknar så mycket? Jag älskar att prata med min femåring, hon är verkligen inte främmande för stora frågor.

Rensa och skänk med barn. Barn håller i vattenmelon av mjukt material som ska skänkas till välgörenhet.
Lillasyster säger ”Hej då, melonen”.

Vi rensar regelbundet bland de döda tingen i vårt hus, och jag inkluderar barnen. Storasyster har greppat det här med att det blir skitjobbigt att städa när rummet är smockfullt av leksaker. När det lekts friskt är det inte roligt att städa, särskilt inte när lillassyter på tre år vägrar delta. Städandet av leksaker är en återkommande konflikt dem emellan, och jag kan förstå det.

Läs om mina tankar kring minimalism, att leva med färre saker, i inlägget ”Minimalism – varför och hur”.

Gör det tillsammans

Idag föreslog jag att vi skulle göra något med överflödet av leksaker som kändes bra. Där vi bor finns en lokal grupp som hjälper ensamkommande flyktingbarn och nyanlända. Människor som jag förmodar hade allt som jag själv tar för givet, men nu har fått överge det för ingenting i ett främmande land. Hur reser man sig från det? Det kommer jag aldrig ens förstå. Men åtminstone inte genom att få vad andra redan ratat. Jag tycker det är viktigt att det man väljer att skänka faktiskt är sådant man själv skulle bli glad över att få. Helt, rent och omtyckt.

Bakform för leklera. Rengör leksaker du tänkt skänka.
Ingen blir glad av din skit, rengör det du vill skänka.
Leksaker. Tillbehör leklera, Playdoh. Trolldeg.
Leksaker. Tillbehör leklera, Playdoh. Trolldeg.

Formar och tillbehör till leklera köpte jag second hand till våra barn. Det var uppenbarligen en förälder som var nådigt less på lera som donerat detta då allt var nedslängt i burken tillsammans med den lera som inte lyckats fly fältet. Jag köper uppgivenheten, men tycker trots allt inte man ska skänka saker som ett sätt att slippa ta hand om skicket de befinner sig i.

Så rensade jag och storasyster alla tillbehör till leklera

 1. Vi bestämde hur mycket som fick vara kvar. Två burkar + lite vid sidan av blev en burk. Allt skulle rymmas i den stora burken. Även om jag tyckte att vi kunde skänka mer så lät jag dottern sätta ribban. Det är hennes saker och hon ska vilja dela med sig.
 2. Vi rensade i tre högar: spara, skänka, kasta. Vi skänkte dubletter, sådant det fanns liknande av och det hon ville avvara. Vi kastade trasigt, bitar som inte hörde till något och det som inte gav glädje.
 3. Kasta: La i plastsortering inför en tur till återvinningscentralen.
 4. Skänka: Diskade i diskmaskinen och för hand tills det blev fint och ”ge-bort-vänligt”. Vi ville att det skulle vara så fint som en present vi skulle ge bort.
 5. Jag fotade och la upp i Facebook-gruppen som har hand om hjälp till familjer med behov.
Leksaker. Tillbehör leklera, Playdoh. Trolldeg. Rensa och skänk med barn medvetet och med strategi.

Skänk leksaker på det sätt som dina barn hade önskat få dem.

Leksaker; frukt och grönsaker i mjukt material, kastruller och köksredskap för lek. Vattenfärg. Rensa och skänk med barn, detta ger vi bort.

Hemma pratar vi idag om att dela med oss, för vi har så mycket. Vi ska dela med oss av fina och bra saker som vi tycker om, för att tillsammans med leksaken föra vidare den känslan. Förhoppningsvis. Storasyster är med på noterna och vi sätter igång.

Vissa saker får vi diskutera kring. Det är viktigt att barnen är med på besluten, kör jag över dem kommer den bra känslan i att skänka gå förlorad.

Rengör det du vill skänka

 • De flesta mjuka leksaker, som frukt- och grönt från IKEA och mjukisdjur, går fint att tvätta med skontvätt-program. Jag torktumlar inte, lägger på tvättstället för lufttorkning. Använd gärna parfymfritt tvättmedel, tänk på allergiker och astmatiker. <3
 • De flesta hårda leksaker g¨år att diska i diskmaskin.
 • Om det inte går att göra rent i maskin, torka av med en trasa + såpvatten.

Diskutera barnens saker med dem

Det är smart att ta bort saker i etapper. Vi har en låda där vi lägger undan leksaker. Ibland skiftar vi leksaker mellan lekrum och lådan, ibland glöms sakerna bort och då kan vi fundera på att skänka. Köksleksakerna med kastruller, frukt och grönt hade glömts. Men när jag förde dem på tal sa storasyster att hon saknat dem. Upp till diskussion!

Mina argument var att nu leker de i sitt utekök istället, inomhus är det helt andra lekar och skapande och de har samma leksaker på förskolan. Vi kom fram till att göra något annat barn glad istället, för vi har ju så mycket. <3

Vattenfärg

Vi hittade ett oöppnat paket vattenfärg i barnens rum. Jag hade ingen aning om att den fanns eller hur vi fått den. Vattenfärger har vi redan. Det är sådana fynd som får mig att inse vårt överflöd…

Tips på ställen att skänka till

 • Förskola
 • Nyanlända flyktingar (kontakta hjälporganisation)
 • Vänner och familj med barn
 • Inför jul finns ibland insamlingar av julklappar till familjer som har det sämre ställt
 • Röda Korset, Erikshjälpen, Stadsmissionen m fl
 • Kvinnojour

Tänk på att fråga om behov finns innan du skänker. Många organisationer annonserar ut via sociala medier om de är i behov av något för tillfället.
Vart skänker du?

Gör barnen delaktiga i rensandet

Nu är barnen tre och fem och jag tar aldrig ifrån dem något utan deras vetskap och delaktighet. (När de var mindre rensade jag frenetiskt och ondskefullt när de sov.) Vi pratar tillsammans om sakers värde, vad de fyller för syfte och vilket syfte deras lekrum ska fylla, t ex.

Leksaker. Tillbehör leklera, Playdoh. Trolldeg.

Positiva saker jag märkt av färre saker/leksaker i deras rum

 • Barnen blir inte totalt uppgivna när jag ber dem städa.
 • De vill vara i sitt rum, innan var det mest förvaring för alla leksaker.
 • Mer aktiva lekar, nu har de plats!
 • De fick plats med nya, praktiska förvaringsmöbler.
 • De är mer kreativa både i skapande och lek.
 • Färre konflikter mellan syskonen.

Dessa effekter är inte tagna ur luften, det finns flera studier och forskning som t ex visar på att barn som har få leksaker och en ”plotterfri” miljö leker längre och mer kreativt med en sak, är lugnare och bråkar mindre med syskon om sina leksaker.

Länktips

Vi får väl se, när barnen bara har kvar en legobit och ett tåg till en bortrensad tågbana, hahaha! Nej, så ska det inte bli. Men hur tänker ni kring saker och leksaker i era hem? Kanske tar det inte upp så mycket tankekraft som för mig, eller har ni tagit det ännu ett steg längre? 🙂

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Ulrika Nettelblad
  14 mars, 2021 at 20:57

  Så bra inlägg och så inspirerande! Här har jag mycket att ta till mig av ännu. Mina barn skulle nog kunna resonera klokt kring rensandet och vad de vill ha och inte – men jag själv måste komma längre i min egen ordning tror jag för att kunna lära ut det på ett bra sätt. hur som helst ett så bra inlägg att hitta utgångspunkter i!

  • Reply
   Johanna Ene
   15 mars, 2021 at 08:14

   Tack, vad härligt! Jag tror jag har lärt mig mycket tillsammans med barnen. Jag har testat mig fram, lagt fram mina tankar och idéer och sett hur de har tagit emot dem. Jag trodde det skulle bli vilda protester i början, men märkte att vi kunde resonera oss fram tillsammans på ett sätt jag inte tänkte var möjligt med ”så små” barn. Tror man får våga ställa frågan till dem. Min 5-åring har länge klagat på att det inte känns bra i lekrummet pga stökigt, trångt och jobbigt att hålla ordning. Tog fasta på det. 🙂

Kommentera