Sätta i och ta ut linser första gången

Hej och hå vad jag sett fram emot att slippa glasögonen, nu tänkte jag dela med mig om den vidriga dagen då jag skulle sätta i och ta ut linser första gången. Ett öga rött, döper vi avsnittet till. Glad om jag slipper Ett öga dött.

P1030068
P1030067

Anledningar till att jag inte vill ha glasögon:

 • De sitter kass, halkar ner på näsan vilket gör att jag går med näsan i vädret för att se och folk måste inte förstå hur uppnosig jag är.
 • När de sitter ”där de ska” går ögonfransarna emot och kladdar ner glaset som ena jävla trasiga vindrutetorkare på fel sida.
 • Barnen råkar alltid drämma till mig över glasögonen, INTE skönt.
 • Känns som om jag går med skygglappar. Särskilt vid bilkörning.
 • Funkar inte att fota med glasögon på.
 • Fastnar jämt i tröjor. Assdlksdklsdlkjds.
 • Man gör rent dem. En minut senare är de kladdiga. Man slutar göra rent dem.
 • Så himla less på dem… så himla pepp på linser…..

Partylinser

Hade svarta partylinser en gång 2011, tog väl 2 h att få i dem + en hel del avslappnande drycker för att motverka blinkandet. Då, och fram till nu, tänkte jag att aldrig i livet ska jag ha kontaktlinser för synens skull. Men värt för en kväll var det ju, såg ut så här:

Svarta partylinser. Halloween-kostym.

Kontaktlinser för synfel

Nu har jag dock blivit desperat nog att försöka mig på kontaktlinser på riktigt. Var hos optikern för att prova och lära mig sätta in och ta ut linser första gången. Så svårt! När jag väl fått in ena linsen säger optikern ”Om du inte får i andra linsen nu så sätter jag i den, vi måste hinna med synundersökningen med linser i” och börjar tvätta händerna.

Ville absolut inte ha hans fingrar i mitt öga så satte in linsen på andra försöket. Med andra ord, hot funkar.

Värre blev det när jag skulle öva hemma. För det första har vi ingen vettig plats för ändamålet så byggde provisorisk linsstation i sovrummet.

Önskvärt vid linshantering

 • Bra ljus.
 • Spegel
 • Ren yta som det är tryggt att tappa en lins på, gärna inte över handfat och ner i avlopp.
 • Rena händer.
 • Ren handduk att torka händerna på vid behov (om du slabbar mycket med linsvätskan).
 • Linsvätska (Fått råd av vänner att aldrig köpa billiga varianter, då de kan skada ögat.)
Kontaktlins på finger.

8 h för att få ut en lins.

Ögon är som små varelser med en egen själ och personlighet. Måste vara så. Mitt vänsteröga är vänligt och välkomnande, tar snällt emot en lins och ger lika snällt tillbaka den efteråt. Högerögat däremot är en vrång, trång surskalle. Vill inte alls bli kramad av en lins, och när den ändå väl kommit på plats så¨ tog det mig ÅTTA TIMMAR att få ut linsen!

Under dessa åtta timmar varvade jag idoga försök att få ut linsen med att ta hjälp av instruktionsfilmer på YouTube, ringa en linsanvändande vän i panik, försöka vila det mycket irriterade ögat och emellanåt gråta av desperation då jag trodde att jag aldrig skulle få ut den, alternativt att den inte fanns kvar och det var själva ögat jag istället försökte klösa ut.

Fick ta en rejäl paus, vila det plågade ögat och varva ner. På kvällen tog jag nya tag med min man som guide. Med en bestämd strategi fick jag till slut ut linsen. Den lättnaden låg snäppet under den förlösande känslan när ens bebis precis lämnar den trånga utgången ur ens kropp och rutschar i händerna på barnmorskan. ÄNTLIGEN!

Arg kvinna som håller en spegel med fodral för linser på. Sätta in och ta ut linser första gången.

Blinka lilla öga där, håll upp och gör så här.

Mina bekymmer är att jag tycker det är obehagligt att peta mig i ögonen, blinkar därav som ett stroboskop.

För att få ut linsen fick jag både dra ner under ögat och hålla upp ögonlocket samtidigt.
En hand håller ögonlocket och den andra håller ner under ögat med ett finger och petar på linsen med det andra. När linsen är under fingret drar jag fingret nedåt tills linsen viker sig. Det gäller att inte röra ögat tills linsen är ute, annars åker den tillbaks på sin plats igen.

Det var det sätt som fungerade för mig. De lärde har lovat att jag vänjer mig och kommer sluta blinka som en liten stjärna så småningom. Kan någon bekräfta sanningen i detta?

Lära sig sätta in och ta ut linser första gången.

Fortsätta träna på att sätta i och ta ut linser första gången.

Det har inte gått så bra med att träna hemma. Har försökt en gång till hos optikern, fick bara i linsen på vänsterögat. Tror jag satt i en timma med högerlinsen. Känner att jag drar mig för det hemma nu, vill inte komma hem trött efter jobbet, sätta in en lins och få ett litet helvete med att få ut den före läggdags.

Linsträning i helgen! Är det värt det för att slippa glasögonen?

Byta glasögon mot linser.
Byta glasögon mot linser.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Alexandra
  8 oktober, 2020 at 21:27

  Jag har burit linser i 32 år, de enklaste att få i och ur är mjuka linser, då trycker man ”bara” på ytterkanterna på dem lite för att de ska ”pluppa” ut.
  Det värsta helvetet var de hårda linserna, en plastbit i ögat och sen för att ta ut dem!! Aj, Aj ,Aj!
  Träning hjälper och linser är klart värt besväret. Jag använder mest glasögon då jag jobbar 8 timmar vid en skärm dagligen men när jag är ute och hoppar och fotar så åker hårdplast linserna in. Jag har vant mig. Du kommer att lära dig att slappna av.
  Prova att ”låtsas” ta ut / sätta in linserna så att dina ögon inte blir hysteriska när du väl ska sätta in linserna. Prova att ”manipulera” dina ögon utan linser (med rena händer förstås!).
  Det kommer att gå jättebra och sen kommer du att tänka tillbaka på tiden ”före” som WTF? Detta är ju super enkelt!
  Go, go, go!!

  • Reply
   Johanna Ene
   9 oktober, 2020 at 07:53

   Åh, tack för att du tog dig tid att coacha mig lite! 😀 Hurra, nu känner jag mig bättre till mods. Jag har väldans bekymmer när jag sitter vid datorn med mina nuvarande glasögon, ser riktigt kass och lutar mig fram med krum rygg. Jobbar vid skärm dagligen. Optikern har sagt att jag kommer få terminalglasögon att ha över linserna. Låter det vettigt? Därav måste jag ju ha linserna… känns som om det annars kommer bli en väldans många glasögon att växla mellan.
   Tack för pepp!!!!

   • Reply
    Alexandra
    9 oktober, 2020 at 21:54

    Klart det ska coachas när man kan, det är så jäklans massa elakheter i livet annars, särskilt på bloggar och Instagram…
    Men, nu var det ju linser vi skulle avhandla! Jag kan ju bara utgå från min egen erfarenhet, men linser med terminal glasögon låter lite knasigt i mina öron. Du kan ju alltid höra med en annan optiker. Man behöver inte vara ”trogen” för att man köpt linserna hos hen.
    Skulle det vara för att skydda från det blå ljuset (vet inte vad det heter på ”riktig svenska”)? Man ser ju oftast bättre med linser än glasögon för linsen sitter ju på ögat istället för en bit ifrån så att säga…
    Jag är ju absolut ingen optiker eller ögonläkare men jobbar du mycket vid skärm kanske det vore bättre att köpa ett par nya glasögon med rätt korrektion och skydd från blått ljus och använda linserna de dagar då du sitter mindre vid skärmen. Skulle det vara så att du behöver vila ögonen från linserna är det ju bra att ha en backup också. Jag upplever mina ögon som torra när jag jobbar vid skärmen med linser på. Sen är det ju en smaksak egentligen och det kan ju lätt bli en kostsam historia. Med vänlig hälsning IT projekt ledaren med noll poäng inom medicin! Jag hejar på dig!!

    • Reply
     Johanna Ene
     10 oktober, 2020 at 07:43

     Det du säger landar väldigt väl hos mig, har känt att det låter lite märkligt och som ”kaka på kaka” med linser + terminalglasögon. Funderade redan i första vändan på att byta optiker men har dålig koll så vet inte vart jag ska vända mig. Tror jag ska försöka bli kompis med linserna och se hur de känns framför datorn, därefter se om det finns någon optiker i närområdet för second opinion.
     Tycker det är fantastiskt att vi kan få råd av varandra så här på Internet, jag menar råd från en professionell yrkesverksam är såklart alltid ovärderligt men vissa råd vill jag nästan alltid få från ”riktiga användare”. 😀

Kommentera