Skölja näsan med näskanna

I snart ett år har jag haft min näskanna och att skölja näsan med näskanna har blivit en favoritgrej. Haha, det låter ju sjukt men det är sant.

Jag sköljer näsan med näskanna och saltvatten.

Förra året fick jag diagnosen yrkesrelaterad astma och återkommande bihåleinflammation som ett plus i kanten. Fick tips att rensa gångarna i huvudet genom sköljning av näsgångarna.

Näskanna i plast och mått för salt. Skölja näsan med näskanna.

Läste lite, köpte en nässköljare och följde instruktionerna. Vill du testa något nytt och få dig ett gapskratt samtidigt som kallsupen från havet i somras sköljer över dig rekommenderar jag detta varmt! Det är dock lätt och du lär dig tekniken fort.

Du sköljer igenom näsgångarna från ena sidan till den andra med saltvatten. På så vis rensar du gångarna från smuts, snor och slem. Många säger att det är ett naturligt och bra sätt att hålla sig frisk, att virus som kommer in genom näsan inte får fäste lika lätt. Det finns studier som visat att förhållandena i näsan märkbart förbättrats av nässköljning.

ASTMA OCH BIHÅLEINFLAMMATION

Efter att jag fick astma har jag det senaste halvåret dragits med bihåleinflammation som envist återkommit, även utan en föregående förkylning och helt utan snuva. Jag har testat allt från receptfria läkemedel till homeopat-kur men det enda som faktiskt verkar göra skillnad är när jag sköljer näsan regelbundet.

Nässkölj med näskanna som profylaktisk behandling, min rutin

 • Till vardags minst 1 ggn/vecka, ambitionen är varannan dag.
 • Vid förkylning eller symptom på bihåleinflammation minst 2 ggr/dag.

Du behöver

 • Näskanna
 • Saltvatten
  5 dl kroppstempererat vatten + 1 tsk salt utan jod

Jag föredrar lite varmare vatten, verkar funka bättre för just mig. Kanske för att tina mitt kyliga inre.

DEMONSTRATION

Jag visar hur man ska skölja näsan med näskanna och saltvatten.

Ingen kan förneka det faktum att pipen på nässköljningskannor ser ut som en smal penis. Penis i näsan. Inga ytterligare kommentarer på det.

Jag visar hur man ska skölja näsan med näskanna och saltvatten.

Tryck pipen tätt mot näsborren.

Jag visar hur man ska skölja näsan med näskanna och saltvatten.

Dra in hakan mot bröstet och tilta huvudet åt motsatt håll från kannan. Låt det rinna låt det flöda!

I det här läget kan du göra ett roligt misstag; samtidigt som du tiltar huvudet följer du med med kannan och ”häller” tills vattnet rinner över kanten där uppe och ger en härlig saltvattendusch över hela ansiktet. Jag har skrikit till av överraskningen ett par gånger, men börjar väl bli van nu, haha. Bra på att vilja göra saker lite väl hastigt. Fort skaregå.

Jag visar hur man ska skölja näsan med näskanna och saltvatten.

Men så här ska det alltså gå till. Den sköna känslan när skit kommer ut! Alla vet. 🙂

Jag visar hur man ska skölja näsan med näskanna och saltvatten.

Och så kan det rinna ner i halsen ja. Antingen helt naturligt för att det är så igenbommat i näsan, t ex bihålorna, eller så får du rätta till tekniken. In med hakan, vält huvudet åt sidan.

Näskanna / nose buddy.
Näskanna / nose buddy.

ENKEL OCH BILLIG SJÄLVVÅRD

Att skölja näsan med näskanna har blivit en självklar del av min självvårdsrutin. Det låter som något avancerat jag sysslar med, denna självvårdsrutin, men det är verkligen grundmässigt. Jag gör helt enkelt vissa saker för att hålla mig frisk, som att träna regelbundet, äta bra kost, göra små må-bra-grejer och så skölja snoken in absurdum då. Rekommenderar det verkligen!

Just nu har jag haft en dunderförkylning. Det sätter sig verkligen i näsa och slemhinnor och allt jag vill är att stå i duschen och skölja rent näsan med saltvatten tills det har bildats ett eget litet ekosystem med sjöstjärnor och musslor där inne. Vem vill inte ha en minisjöstjärna i näsan? Drömmen!

 • Vill du läsa en bra och seriös artikel om nässköljning rekommenderar jag denna artikel från Specialistföreningen för Öron- Näs- och Halssjuksköterskor.

Att skölja näsan med näskanna är en enkel och billig metod. Jag har ett paket havssalt stående i badrummet och hela proceduren går på ett par minuter. Gissa vad jag ska gå och göra nu! 😀

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Ulrika
  4 september, 2020 at 15:55

  Underbart inlägg! roligt och informativt. trodde aldrig jag skulle bli så sugen på nässkölj!

  • Reply
   Johanna Ene
   4 september, 2020 at 20:14

   Haha oh wow! Nässkölj är det enda jag tycker hjälper på riktigt vid en dunderförkylning där det sätter sig i snoken. Har alltid varit beroende av nässpray, använder det fortfarande men känner att det liksom blir en falsk effekt, eller hur man ska säga. Det går att andas, men känns inte rent. Har sköljt näsan 5 gånger idag! 😀

 • Reply
  Annika
  16 april, 2021 at 13:13

  Så himla glad att jag hittade din blogg. Ska absolut inhandla en näskanna genast. Har haft problem med bihålorna hela livet. Alla tror att man ”måste” vara täppt och förkyld för att ha ont i bihålorna, men så är det inte alls. Den där värken över ögonen dyker upp när man minst anar det. Har gått igenom de flesta huskurer, vissa bättre än andra.

  • Reply
   Johanna Ene
   16 april, 2021 at 13:26

   <3! Precis, jag fattade ingenting första gången det satte sig i bihålorna utan tillstymmelse av förkylning eller nästäppa varken innan eller efter. Så sjukt jobbigt att bli av med. Men nu har jag sluppit det sedan i höstas. Ingen aning om vad det beror på, kan bara spekulera. Näskanna så fort en förkylning känns av + massor av droppar från Röd Solhatt.

Kommentera