Strandkullepromenaden i björboholm

Strandkullepromenaden i Björboholm är en fantastisk naturvandring här.. Den går runt Björbo Huvde, eller Strandkullen som jag antar de flesta kallar platsen idag. Ett huvud som sträcker sig ut i sjön Mjörn och vakar över sjöfarare och små öar med människor på.

Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.

Att ha kamera är att ha hund. Den tar mig med ut, den öppnar upp för konversation med främlingar (mötte dock inte en levande själ under den här lilla vandringen). En kontaktförmedlare mellan mig och verkligheten. Men sedan går jag hem igen och drunknar i fantasier om sagor som bilderna berättar. Ensam men befolkad i mitt huvud.

Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.
Karta över Strandkullen i Björboholm.

Ångbåtsbryggan på Strandkullepromenaden i Björboholm

Längst ut finns ångbåtsbryggan där ångbåten S/S Herbert plockar upp pirater och annat löst folk ett par gånger varje sommar. Har man tur kommer man ända till Alingsås.

Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.
Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.
Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.

Bada från bryggan, fika fika och ha det bra! Inte ens en liten termos med en ynka skvätt ledset kaffe hade jag med mig. Jag bara gestaltar fantasier om hur det kunde vara. Här brukar det firas nationaldag varje år. Då är det inte fantasier utan ångbåt och levande musik. Jag har aldrig varit med. I år är det inställt. Men promenera får man och jag föredrar nog det.

Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.

Föreningen Mjörn

Jag har precis satt min ända i styrelsen för den lokala intresseföreningen Föreningen Mjörn och tog på mig ansvaret för deras hemsida som var lite skruttig. Känns fint att få göra något för gemenskapen där vi bor och så sticker jag in mina luriga fingrar för att kunna lyfta vad jag själv tycker är viktigt; vår natur! Ville berätta om den här naturpromenaden i bilder och förmedla det till ortsbor och besökare. Lätt att missa, vackert att dö för!

Bilderna jag tog för föreningens räkning finns här: Föreningen Mjörn – Strandkullepromenaden

Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.
Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.
Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.

Att gå ensam här med vattnet och träden som sällskap är helande och friande. Till skillnad från hur jag ofta känner med människor så friar naturen mig, låter mig vara vild i sinnet och avslappnad i ansiktet.

Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.
Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.
Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.

Det finns bara en väg.

Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.

Och en plats.

Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.

Jag sitter och funderar över vad som kan tänkas utspela sig på den lilla ön. Där finns en båt förtöjd. Säkert bor där en kvinnlig pirat som hälsar gäster välkomna med en svärdsdans. Klarar du dansen blir det rom och röj tills hon tröttnat och du får gå på plankan hem. Det enda du får med dig hem är luddiga minnen som ingen tror på.

Vad hände dig på ön? 🙂

Strandkullepromenaden i Björboholm. Foto Johanna Ene 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button