Te från trädgården

Hösten är här som ett eldigt sprakverk och än står ringblommorna i full blom i trädgården. Jag fortsätter skörda blombladen, torka, förvara. Nu har jag burkar med guld i. För vintern kommer och jag vill ha te från trädgården då.

Te från trädgården av maskrosor och ringblommor.
Te av ringblommor.

Vi har en ganska så vildvuxen trädgård, inga räta rader eller välansade buskar. Som med hundar och deras ägare som liknar varandra är jag med min trädgård. Planen är att bara föra in nya växter här som jag kan använda på något sätt. Ser både ekonomisk och själslig vinning i det.


Maskrosor

I somras hjälpte barnen mig att plocka alla maskrosor, en rolig och lagom enkel uppgift att göra tillsammans utan att som förälder behöva styra upp eller ha några särskilda förhållningsorder. Sedan satt jag länge på altanen, drog loss blomblad och lyssnade på bok.

Skördade maskrosor att göra te av.
Rensade maskrosor till ört-te.

Spred ut allt maskrosfluff på en bomullshandduk och lät torka ett par dagar. Läste att det vita fluffigaste skulle rensas bort, men det struntade jag blankt i av ren lättja. Jag stängde in fluff i burk och glömde bort det till hösten som kom nu.

Maskros-te

Egenskaper: Används vid dålig matsmältning, urindrivande, milt laxerande, galldrivande, läkande, smärtstillande, avgiftande.

Försiktighet: Jag har läst till mig på olika sidor att man inte bör förtära maskros om man har problem med levern. Kan inte verifiera detta mer så råder dig att själv läsa på vid minsta tveksamhet.


Ringblommor

Ringblommor är fantastiskt tacksamt att odla och använda sig av. De växer som ogräs, lyser upp den mest bistra dag som små solar och blommar långt in på hösten. Jag har skördat både blomblad och frö i omgångar sedan i somras.

Skörda frö från ringblomma.
Ört-tork med ringblommor och mynta.

Jag hittade en liten ört-tork på loppis som använts flitigt för att torka blomblad och fröer. Farfars gamla bomullsnäsdukar har fått bli underlag. Torken ställer jag ovanpå kylskåpet och glömmer bort lagom tills nästa gång jag skördar, då är allt torrt och läggs i burkar.

(Ringblomsolja och ringblomssalva.)

Det första jag gjorde med ringblommor var ringblomsolja och därefter ringblomssalva. Recept hittade jag på bloggen Karin Evelina; ringblomsolja här och ringblomssalva här. Väldigt lätt att göra.

Funderade över vad jag skulle göra med alla ringblomsblad som blev över, te såklart!

Ringbloms-te

Egenskaper: Avslappnande, läkande, sammandragande, antiseptisk, antimikrobiell, kramplösande, motverkar magsår, antiinflammatorisk, antioxidant, antihistamin, svettdrivande, urindrivande, matsmältningsfrämjand, galldrivande, avgiftande, östrogenrik, sårläkande.

Försiktighet: Jag vill säga att naturen är både fantastisk och kraftfull, visst ska vi nyttja det vi kan plocka men samtidigt med medvetenhet. Ta reda på om örterna du använder fungerar ihop med den medicin du redan tar, med graviditet eller andra åkommor. Läs alltid på!


Mynta

Mynta bör odlas avskärmat i kruka, eller i en bergsskreva som jag har gjort på en plats på tomten, då det sprider sig och riskerar att ta över fullständigt. Det finns många sorters mynta som smakar lite olika och passar för olika ändamål. Jag har hittat en favorit som fortfarande nu in på hösten har späda, goda blad. (Min andra sort har för grova blad nu för att vara goda.) Eftersom jag gör många saker på känsla i stunden har jag givetvis helt missat att notera vilken sort min favorit-mynta är… haha. Skördade rubbet igår och la i ört-torken.

Blad från ringblommor och mynta i hand.

Mynta-te

Egenskaper: Lindrar gaser i magen, kramplösande, motverkar illamående, antiseptisk matsmältningsfrämjande, antiinflammatorisk, stimulerar blodcirkulationen, galldrivande.

Försiktighet: Jag har läst till mig att mynta inte ska ges till spädbarn, ej användas vid amning och inte i ansiktet eller på slemhinnor. Då avses främst oljan av pepparmynta men jag flaggar hellre lite extra än för lite.

Torkade blomblad från maskrosor och ringblommor.
Tekopp och te-sil med te från trädgården.
Te av ringblomma och maskros.

Jag provade maskros- och ringbloms-te första gången med några vänner nu i helgen.

Lät blombladen dra 5-10 min.
Lite honung i.
Smaken var mild och ganska diffus, jag tyckte om det. Testade sedan att blanda med något obestämt grönt te jag hade i skafferiet, men det tog över smaken helt och var ingen höjdare.

Te från trädgårdens blommor med honung, ingefära och citron.

Det här kitet däremot! Eget ört-te, lokalproducerad honung från Orust, ingefära och citron. Höstens dunderkur mot förkylningar och annat kroppsligt ofog. Honungen fick jag i present av en vän, bästa sortens gåva!

Te-sil i keramik.

Den här fina te-silen i keramik hittade jag i bytes-stugan i mammas koloniområde. En liten bod utgör en obemannad bytes-loppis där du kan lämna hela och rena ting du inte längre behöver och byta till dig något annat. Älskar detta koncept. Men det bygger på allas gemensamma tanke om vad man lämnar och inte lämnar. Ibland används det tyvärr som dumpningsställe för sådant man inte orkar ta till tippen. Men några få snedsteg ska inte stjälpa ett så bra och gynnsamt koncept. Heja byteshandel!

Till nästa år vill jag föra in dessa växter i trädgården som passar till te:

 • Kamomill
 • Johannesört
 • Fläder
 • Anisisop

Övriga som jag redan har men ej nämnt:

 • Citronmeliss
 • Timjan
 • Rosmarin (odlar inomhus i kruka)
 • Kryddsalvia
 • Svarta vinbär (bladen)

Vilken är din favoritört från trädgården att göra te på?

Tekopp och te-sil på bord utomhus.

Källhänvisning

Jag har använt mig av följande böcker som jag tycker mycket om…

Böcker om örter, läkeörter, medicinalväxter, örtkurer och vildplockat.
 • Vildplockat av Niki Sjölund.
 • Fakta om medicinalväxter av Michel Caron och Henry Clos Jouve, köpt second hand.
 • 101 goda råd – Örtkurer. Denna är köpt second hand men det finns många fina moderna i bokhandeln.
 • Örter som läker av Anne McIntyre. Även denna köpt second hand.
Dagens höstiga soundtrack: Melody Gardot

2 Comments

 1. Vilken guldgruva av information!! Jag har som du mynta i en kruka som jag skördar och torkar, jag har också citron verbena, rosmarin och timjan som jag gör örtte på. Min absoluta favorit är citron verbenan! Nästa år blir det definitivt ringblommor för min del! Blad från hallonbuskar har jag hört ska vara finfint också.

  1. Tack! <3
   Ja, hallon hade jag glömt. Det växer som ogräs här hemma så vill nästan glömma dem, haha. Citron Verbena ska jag kika på, men tänker att den är ganska lik citronmeliss i smaken? Vad jag kunnat läsa mig till åtminstone.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button