Testar att dricka matcha

Antar att jag är på en ny resa i livet; utvärderar, testar nytt och försöker låta hjärtat vara med mycket mer. Därför blir det en del som är första gången för mig, och det tänker jag försöka dela med mig av. Idag blir det att dricka matcha, ett grönt te.

Text: "Put your heart in and stear". Mugg på trätrapp med vatten i.

Jag är nyfiken på hälsa och välmående, upptäcker mig framåt men slukar definitivt inte allt med hull och hår. Låt hjärtat vara med, men huvudet likaså.

Dricka matcha, ett grönt te i pulverform

Hur som haver så har jag läst så förbenat mycket om matcha, detta gröna te-pulver som påstås vara något av det nyttigaste vi kan sippa i oss. En kvinna jag följer på YouTube ooooh:ar och aaaah:ar av smaksensation varje gång hon står med sin kopp med matcha. Jamen då måste jag testa!

Burk med Moya matcha och mugg med matcha te i, dricka matcha.

Det hände sig lite av en slump. Besökte ekobutiken Planeten i Alingsås för helt andra inköp, på en hylla stod en tjusig burk matcha och jag läste på prislappen ”24 kr” och hej vad billigt klart jag testar. Köpte bara lite annat i lösvikt och tänkte att det blev lite väl dyrt när jag betalade. Men med huvudet i molnen tänkte jag inte mer på det förrän jag kom hem och noterade att det nog visst stod ”240 kr”. Haha men då var det absolut meningen att jag skulle ha matcha, hade jag noterat det priset i butiken hade jag inte köpt det.

Provar första gången och följer anvisningarna på burken till pricka. Dricker och smaken är…. fullkomligt vidrig! Det smakar som att dricka gräs, väldigt grönt? Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men mina smaklökar är av en helt annan del av baken än hos de som mmmm:ar fröjdefullt när drycken når munnen.

Åt pipsvängen med hälsodryck, ge mig mitt kaffe NU!

Prova aldrig något bara en gång. Allt förtjänar en andra chans, men låt det bli med dina personliga smakpreferenser. Att dricka något endast för nyttans skull förkastar jag, livet måste njutas på samma gång!

Nu gör jag så här:

Tesked med matchapulver över en mugg med vatten i. Dricka matcha.
Tesked med matchapulver läggs i en mugg med vatten. Dricka matcha.

I med drygt 1 tsk matcha-pulver.

Hand som vispar matchapulver i en mugg. Dricka matcha.
Visp över en mugg med matcha. Dricka matcha.

Vispa aggressivt. Alla de lärda hävdar att du ska använda en s k chasen (matchavisp) men jag bestämmer att en vanlig visp går utmärkt och att du visst inte måste köpa varenda specialanpassad pryl för varje ny sak du vill prova. Älskar du matcha och vill fördjupa dig i kulturen, köp en finvisp. Annars skit i det.

Havredryck som hälls i en mugg med matcha. Dricka matcha.

Mmmmycket havredryck och gärna en sort anpassad för kaffe! Visp visp.

Lokalproducerad honung och mugg med matcha.
Lokalproducerad honung och mugg med matcha. Dricka matcha.

Nästan överdrivet mycket honung. Har i den efter mjölken för att drycken inte ska vara för varm och ha död på nyttigheter i honungen. Läst att det funkar så.

Lokalproducerad honung och mugg med matcha på trätrapp med fötter i bild. Dricka matcha.

Även om du fortfarande inte tycker om smaken så njut av dessa färgkombinationer. Åh, jag älskar dem!

Keramikmugg med matcha-te. Dricka matcha.

Nu är det klart. Matcha med tillbehör som är snälla mot min smak och gör mig glad. Vet ni vad, det smakar bättre. Ska ärligt säga att det inte slår mitt kaffe. Men idag bäljade jag i mig det ganska raskt (efter att jag smakat noga) för att få det gjort.

Kommer dock inte köpa någon mer matcha. Gav bort burken och drack femton koppar kaffe på raken.

Mugg med matcha-te på trätrapp med fötter i bild. Dricka matcha.

Dyrt och höjt till skyarna. Jakten på hälsa är emellanåt lite absurd. När jag tänkt efter tror jag att jag föredrar att vandra ut i trädgården och plocka av de örter som växer här. Vi ska inte förkasta vår nära fauna av växter som på olika sätt gör nytta. Kanske är det som växer nära mer lämpat för oss? Jag tror inte vi behöver jaga jorden runt för hälsans guld, och heller inte betala orimliga summor.

Nästa gång hoppas jag testa mitt eget maskros-te här.

4 Comments

 1. Drack en gång på typ Espresso house. Tänkte ”det är smakar som att tugga på grässtrån, dränkt i en massa socker i ett försöka tt få det att smaka bättre” (det var ju någon färdig blandning, så hade inte valt sötningen själv. ville mest inte dricka kaffe för att det var så sent på dagen). tänkte att då dricker jag hellre andra härliga koffeinfria drycker när jag känner att det börjar bli för mycket kaffe. rekommenderar pepparmynts-chokladteet från garant (finns på typ Willys). Jättegott och koffeinfritt! (Vet att matcha ska ha andra hälsofördelar, men då tar jag hellre en härlig springtur för hälsans skull).

  1. Åh, hej! Tänk, precis innan jag gick in för att läsa mina kommentarer var jag inne och läste på din blogg för första gången. 🙂 Älskar också språket, orden och texter. <3
   Jag föredrar verkligen också springtur framför att förtära något osmakligt nyttigt! Haha, alla dagar... Försöker bli bättre på att ta tillvara på trädgårdens örter för te, som mynta, citronmeliss och ska väl våga prova maskrostet jag gjort. Tack för din kommentar!

 2. Hej,
  Jag har också hört så mycket om matcha. Jag drack det en gång för ett par år sedan hos en kompis. Téet var förberett efter alla konstens regler, i en liten skål med ”den där livsviktiga” vispen, rört tre gånger åt ett håll två åt det andra (OK nu tar jag i…) men det smakade inte gott.
  Ibland får man bara strunta i nyttiga saker… Jag föredrar örtté från trädgården. Jag har järnört (verbena) som är bra att dricka på kvällen innan man ska sova, dessutom smakar det underbart, torkar på vintern och färskt på sommaren. Mynta är också en stor favorit, växer som ogräs i trädgården! Annars är jag en storkonsument av kefir, roligt att göra, nyttigt för tarmarna (smällpackat med probiotika), svalkande en varm sommardag!
  Lycka till med fortsättningen av matcha konsumtionen… ;o)

  1. Åh, hihi känns så skönt att fler känner på samma sätt! 🙂
   Jag har också fullt av mynta i trädgården, och så citronmeliss. Vill utöka min örtagård och särskilt med sådant som lämpar sig till te. Järnört skrev jag upp på listan inför nästa år nu, tack! Tror inte det blir något mer inköp av matcha, men får väl dricka upp det jag har. Kanske bjuder hem intet ont anande personer på lite matcha-te… 😉
   Jag älskar också kefir, det är toppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Back to top button