Fotograf för Mytomsydds nya korsett

– I samarbete med Mytomsydd. –

På en brygga nära mig var jag fotograf för Mytomsydd och förevigade drömmar om havet, kärleken och doft av kaprifol.

Kvinna i blå korsett på brygga vid vatten. Dräkt av Mytomsydd, Julia Elstring Högberg. Fotograf för Mytomsydd: Johanna Ene

Företaget Mytomsydd är min vän Julia, kostymmakare och kostymdesigner främst för historisk dräkt och korsett.

Den här dagen var det korsett, mamelucker och hårsmycke anno 1860-1880. Julia gör mönster baserade på kläderna från tiden. Just denna korsett är en provkorsett för ett nytt mönster som kommer finnas att köpa hos Mytomsydd innan årsskiftet.

Läs mer om själva dräkten på Mytomsydds hemsida här.

Jag älskar, och föredrar, att fotografera utomhus. Det skapar en del stress när vädret spelar roll och två av de medverkande är tillresta. Vi fotade hos mig, ute på ångbåtsbryggan på Strandkullepromenaden. Julia aka Mytomsydd reste från Småland dagen innan (3h med bil) och vår modell Elina hade 1h resväg och barn på hemmaplan. Då bokar man inte gärna om.

Kvinna i blå korsett på brygga vid vatten. Dräkt av Mytomsydd, Julia Elstring Högberg. Fotograf för Mytomsydd: Johanna Ene

Bakom kulisserna.

Vädret bevakades genom nålöga fram till sista minut; växlande molnighet till två och sedan skulle det vara kört enligt SMHI. Mitt perfekta önskeväder för att fånga Julias vision var varmaste sommarljus, stilla vatten, klarblå himmel och INGEN sol!

Ja, jag tycker att jag får lov att vara helt jäkla orimlig i mina krav för att skapa! Särskilt när jag saknar en stor påse pengar för att köpa en hel lastbil full av cool fotoutrustning. Det går ändå, anser jag.

Om du någonsin önskar vara modell med mig som fotograf för Mytomsydd så kan jag berätta att det är lite som att jobba med Piff och Puff; ett livligt tjattrande, plötsligt kreativa idéer, stundtals förvirring om vem det är som kör egentligen? och passionerade utrop om modellen som ”Åååååååh FOTEN!”.

Med andra ord alldeles, alldeles…. underbart! 🙂

Bakom kulisserna. Dräkt av Mytomsydd, Julia Elstring Högberg. Foto Johanna Ene.

Många gånger arbetar jag och fröken Mytomsydd själva och axlar samtliga roller. Det är skönt att få separera dem och bara vara fotograf, så att Julia får vara idé- och dräktansvarig. Jag missar ofta detaljer i kläderna, som såklart i detta fall är det viktigaste för slutresultatet. Fick med Julia i bild otaliga gånger då hon pep fram och justerade något.

Kvinna i blå korsett på brygga vid vatten. Dräkt av Mytomsydd, Julia Elstring Högberg. Fotograf för Mytomsydd: Johanna Ene

Det är fantastiskt att arbeta med en modell som Elina, som inte berörs ett dugg av de två skapande dårarna.

Urvuxen kamera.

Förresten, ni som har öga för foto ser det säkert i mina bilder, jag har vuxit ur min kamera. Det är en rolig och dyr insikt, som jag borde fått för längesedan. Min Canon EOS 1100D har kämpat på sedan 2012. Tror jag har duckat för insikten då det inte alls varit, eller är, läge för en dyr investering. Nu ska jag ändå. En ny Canon EOS (så att jag kan behålla objektiv). När jag tagit reda på vad jag vill ha är planen att försöka hitta en begagnad.

Varför min kamera inte duger längre: Den har för få megapixlar, räcker inte till för t ex försäljning av prints. Jag är också begränsad i min redigering och autofokus-funktionen börjar bli trött och hänger inte riktigt med. Fokuserar oftast manuellt men vid motiv i rörelse och snabba bilder vill jag ha autofokus. Snap snap snap!

Kvinna i blå korsett på brygga vid vatten. Dräkt av Mytomsydd, Julia Elstring Högberg. Fotograf för Mytomsydd: Johanna Ene

Väderdilemma

Vädret på bryggan får vi väl vara glada över, men den där solen har jag skallat tangentbordet för. Det var verkligen växlande molnighet, vilket resulterade i (på grund av sjuk tidspress då det vankades regn kl 14) bilder under både molnig himmel och sol pang på.

Att sedan redigera dessa bilder tagna i olika ljus för att se enhetliga ut och uppfylla alla Mytomsydds fantastiska önskemål om hemlig romantik och kaprifoljävlar gjorde mig smått galen. (Kära Julia, det gör inget för jag är din lilla slav för alltid och galen är jag ändå så allt är som det ska!) Omfamna utmaningar. Och svär mycket under tiden.

Tips när du ska fota någon under en dag

  • Förbered allt som går i förväg. Det kommer gå åt mer tid än du tror.
  • Ha lunch färdig.
  • Om ni är hemifrån, ha med snacks och vatten till samtliga.
  • Varma överdragskläder/filt till modellen.
  • Beakta vädret och ta med regnkläder/paraply. Låt dig aldrig bli överraskad.
  • Reka platsen där ni ska fota i förväg. Kolla hur solen står vid olika tider t ex.
  • Ta med redskap om platsen behöver städas upp, vi behövde t ex sopa bort bös på bryggan och fågelbajs. Vi hade en liten handduk som Elina kunde ha under sig. Historisk dräkt gör sig icke med fågelskit på o s v.
  • Se till att modellen är avslappnad, låt denna slippa allt tänk på förberedelser, var pratsam och ge feedback. Ingen är tankeläsare, förutom Piff och Puff.

Vill tacka Elin Kero, vars blogg och kunskap gett mig otroligt mycket. Vi fick många goda råd därifrån inför denna fotografering. Elin är en fantastisk fotograf, besök hennes hemsida här.

Jag, Julia och Elina avslutade vår fotografering efter en hastig blick på himlen. Precis då vi yttrade kommentarer om att vi nog hade det vi behövde såg vi upp mot muskulösa mörka gubbar som snabbt tornade upp sig ovanför oss. Det var på minuter vi hann undan skyfallet som kom. Tack SMHI, det var det mest jävla exakta väderprognos jag tagit del av! 😀

Kvinna i blå korsett på brygga vid vatten. Dräkt av Mytomsydd, Julia Elstring Högberg. Fotograf för Mytomsydd: Johanna Ene
Kvinna i blå korsett på brygga vid vatten. Dräkt av Mytomsydd, Julia Elstring Högberg. Fotograf för Mytomsydd: Johanna Ene
Kvinna i blå korsett på brygga vid vatten. Dräkt av Mytomsydd, Julia Elstring Högberg. Fotograf för Mytomsydd: Johanna Ene

Vi känner oss till slut nöjda.
Himmel ändå, så jag älskar att vara en del av detta; korsetter, fotografi och litteraturromantik.

Dräkt och idé: Julia Elstring Högberg, Mytomsydd
Foto: Envild Creations
Modell: Elina van Dijke

Ett kreativt samarbete mellan Mytomsydd.se och Envild.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button