Sluta aldrig leka prinsessa

”Don’t grow up, it’s a trap!” Precis så är det, så sluta aldrig leka prinsessa eller vad du nu vill försvinna in i för saga. Jag har ynnesten att få ikläda mig olika fantastiska roller när jag assisterar min vän Julia och hennes företag MytOmSydd.

I somras begav vi oss till Huseby Bruk i Småland för att utnyttja deras slottspark som var vacker och skön.

Sluta aldrig leka prinsessa. Historisk korsett med underkläder. Dräkt, idé och foto: Julia Elstring Högberg, MytOmSydd.
Sluta aldrig leka prinsessa. Historisk korsett med underkläder. Dräkt, idé och foto: Julia Elstring Högberg, MytOmSydd.

Korsetten har Julia gjort mönster till efter en ritning från 1906. Detta är första provexemplaret från mönstret som jag fick äran att bära. Allt jag bär, från kronan på huvudet till strumporna på fötterna, har Julia skapat.

Som alltid när vi ska fota utomhus så var vädret väldigt spännande. Först ett lite lynnigt väder som inte riktigt visste vad det ville, och därefter väntades dess arga storasyster komma med piskande regn och mörka moln. Huh, inte vad en prinsessa i bara underkläderna önskar sig.

Historisk korsett med underkläder. Dräkt, idé och foto: Julia Elstring Högberg, MytOmSydd.

Att byta om kan bli ett lika spännande inslag som själva fotograferandet när man ska göra det på plats. Det är inte bekvämt att köra bil i korsett kan jag lova. Två fnissande kvinnor smög således bakom slottet för att finna en avskild vrå. Så avskilt blev det inte då promenadgången gick precis förbi. De som kom promenerande missade min striptease, men kanske var det en turistattraktion för dem att se någon bli insnörd i korsett, med krona på huvudet, varpå den ena kvinnan utbrister ”men sluta andas så mycket!” och drar åt lite till.

Sedan ska brösten rättas till, för ja… de hamnar inte alltid där de ska. Ibland får man fiska upp dem när korsetten tryckt dem platt åt fel håll. Inte lätt när man är kittlig… Den ena kvinnan stoppar ner händerna innanför korsetten och försöker dra upp brösten på den andra, medan denna flaxar med armarna som en spattig höna och tjuter ”Ooooooohuuuiiiiiih!!!”.

När jag var halvklädd fick vi springa in under ett träd i skydd för regnet. Prinsessor är inte vattentåliga. När regnskuren var över kunde vi äntligen hänge oss åt att föreviga när prinsessan smet ut från slottet en tidig morgon för att upptäcka slottsträdgården och alla luriga faror som ärtor, förgiftade äpplen och eventuella spinnrockar.

Sluta aldrig leka prinsessa!

Jag älskar maskerad och kostym, det tar mig inte lång stund att förvandlas till det jag är klädd som. Julia fick stå ut med en jobbigt bortskämd prinsessa som bara ville leka och göra på sitt sätt. Att få vara någon annan en stund mitt i livet, kanske vara barn igen i en värld långt ifrån ens egen, långt ifrån att vara mor, fru och arbetande vuxen. Det får mig att leva. Det får mig att andas.

Sluta aldrig leka prinsessa. Historisk korsett med underkläder. Dräkt, idé och foto: Julia Elstring Högberg, MytOmSydd.

Som alltid är det svårt när vädret växlar och med det ljusförhållandena. Jag fick uppdraget att redigera bilderna efteråt och precis som med Kaprifolkorsetten så svors det en del och tog sin tid. Men tillsammans arbetade vi fram ett resultat som kändes härligt.

Historisk korsett med underkläder. Dräkt, idé och foto: Julia Elstring Högberg, MytOmSydd.
Sluta aldrig leka prinsessa. Historisk korsett med underkläder. Dräkt, idé och foto: Julia Elstring Högberg, MytOmSydd.

När vi fotat klart vägrade prinsessan sluta vara prinsessa, så Julia fick mata henne med sötsaker i slottsträdgårdens kafé. Rekommenderar er att vara prinsessa om ni besöker Huseby Bruk och besöka kaféet! Väldigt gott och mysigt.

Det verkar vara något lurt med vädret när jag och Julia ska fota hennes kreationer, för precis som när vi fotade Kaprifolkorsetten på bryggan så kom ovädret som på en given signal. Det lynniga lillasystervädrets arga storasyster hade börjat torna upp sig i horisonten när vi var i slottsträdgårdens rabatt. Så gott som på sekunden då vi slagit igen bildörrarna och svängt ut från Huseby Bruk släppte hon ner sitt vansinne över oss i form av det värsta regnovädret någonsin. Det piskade oss hela vägen hem till Julia, och väl där kikade solen fram i skogsgläntan där deras torp finns. Såklart. För så är det i sagor om prinsessor.

MytOmSydd syr upp historisk dräkt på beställning, erbjuder kurs i att sy sin egen korsett och önskar du dig en egen virkad prinsesskrona går de att få nästan hur du vill.

Kontakta Julia på Mytomsydd.se

Dräkt och idé: Julia Elstring Högberg, Mytomsydd
Foto: Julia Elstring Högberg, Mytomsydd
Modell: Envild Creations

Ett kreativt samarbete mellan Mytomsydd.se och Envild.se

2 Comments

  1. Åhh… du har så många skojiga fotoprojekt i din blogg och dessa utstyrslar!!! OMG. Love it!!! 🙂 Det låter som om du skulle gilla att spela teater. Aldrig funderat på att engagera dig i filmprojekt?

    1. Tack, vad glad du gör mig!
      Hmm… har inte tänkt på teater sedan högstadiet. Vet faktiskt inte om jag skulle gilla det, gillar mest att apa mig. Haha, fast privat och med nära vänner. Men jag hade nog inte varit främmande för att testa. Det är roligt att prova nya saker som känns läskiga! Särskilt om man får klä ut sig/klä upp sig. : D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button