Jag mot djuren 0-1

Jag känner mig fullständigt besegrad och utmanövrerad av djurlivet här. Kapitulerar nu och låter allt bli som det blir. Vilt och vackert kör vi alltid på. Mina odlingsdrömmar får flaxa i det blå med bruten vinge. Det här är odlingen som djuren tog.

Skördade rädisor.
Rädisa uppäten av myror, odlingen som djuren tog.

Rädisor

Vi kan börja med de minsta förövarna; myrorna. Jag hade kunnat leva jämsides med dem om det inte vore för att de älskar rädisor lika mycket som jag. De har sedan tidigare befäst sin stad i ena pallkragen. Som den onda människa jag är har jag försökt dränka dem, gräva sönder deras gångar… men det sket de i.

Inhägnad Varmkompost.

Vildsvinen välte varmkomposten fem gånger under vårvintern. Nu är komposten satt i fängelse medan svinen springer fria.

Vildvuxen trädgård.

Vi vandrar vidare genom det höga gräset som inte klippts sedan början av sommaren då gräsklipparen blev lite sjuk och fyllde trädgården med ett effektfullt tjockt täcke av rök. Det har sina för- och nackdelar, beroende på hur man ser det. Somliga har glaset halvtomt, men jag tänker att för bin och andra insikter har vi nu fyllt glaset till brädden av härligt gräs och blomster. Sommarkänslan under fötterna är dessutom maxad med förvuxen gräsmatta. Klart man vill ha! 🙂

Gräs.
Trollslända på grässtrå.

Nu närmar vi oss pallkragarna och jag vill varna känsliga läsare för starka bilder av obehagliga inkräktare och död. Eller så kan vi se det som en uppfriskande kontrast till alla fantastiska odlingsbloggar med prunkande jordbäddar. Här har ni min fula sanning om hur kasst det gått, haha.

Mangold i pallkrage.
Uppäten Mangold. Odlingen som djuren tog.

Mangold

Ser kanske inte så illa ut, men två timmar innan det såg ut så här hade jag ett högt och ståtligt hav av mangold som jag skördade av. Vi har fyra pallkragar på rad som har en uppfällningsbar odlingstunnel monterad. Det går alltså att skydda växterna från t ex harar och rådjur genom att fälla ner denna byggplast-tunnel. Märkte dock att grödorna gärna ville ha sin frihet och sol, så har fällt ner tunneln nattetid och ibland om vi åkt bort. Det har fungerat så fint!

Tunneln har varit uppfälld på dagarna även när vi åkt hemifrån då jag önskat sol/regn på odlingarna. Men så för en vecka sedan hade jag för en gångs skull något inplanerat. Jag skulle iväg och fota nere på ångbåtsbryggan vid vår Strandkullepromenad, var borta två timmar men man och barn var hemma. När jag återvänder är hela mangoldbeståndet glufsat på och bara små fjuttar är kvar. GRÄT! 🙁

Igår var rådjursmamman här med sina två kid. Jag ropade på barnen att komma och titta på hur söta de var. När vi hade åh:at och oj:at över deras gullighet sa jag till barnen ”Så. Nu går vi ut och skrämmer SKITEN ur dem, skrik utav bara fan!!” Och så gjorde vi det och kände stor glädje. När vanliga rådjur utan ungar är på tomten bryr de sig knappt när jag stormar ut som en vilde med fradga runt munnen. Vårt underläge är pinsamt.

Grönkål uppäten av mördarsniglar i pallkrage. Odlingen som djuren tog.

Grönkål

Vem vill ha lite perfekta grönkålschips? Säger ingen alls här hemma längre. Trodde jag var smart men jag var dum, när jag sådde grönkål, åhå.

När vi flyttade hit var jag så himla duktig och gick ut var kväll och slaktade mördarsniglar. Nu har vi två små barn och när kvällsjakten borde stunda vill jag mest blunda… Orkar inte. Har just nu gett upp och känner på något vis att det bannemig är ok att ge upp ibland. Tillåt er det emellanåt, det är ganska uppfriskande.

Grönkål i pallkrage.

Nu till det värsta. Det är ok att sluta läsa här.

Tomat "Tiny Tim" med Parkslide.

Tomat ”Tiny Tim”

Ser ni vad det är i mitt tomatbestånd? Ja… Parkslide!!! Denna invasiva mardrömsväxt från helvetet. Vi har ett bestånd som vi börjat försöka bekämpa giftfritt, men det har nu poppat upp i pallkragarna och jag vill på riktigt bara gråta. Att gräva upp det är inte rimligt, det växer in emellan annat och är ett rent helvete att handskas med på så vis. Jag har läst på och läst på och blir inte riktigt klokare. Så många olika bud.

Jag vill verkligen inte använda gift, det går emot hela mitt väsen och allt det jag står för i hjärta och själ. Vad hade ni gjort? Det växer dessutom i ett vattendrag som går bredvid, en liten bäck. Mycket annat växer där med, både träd, björnbärssnår, syren, buskar… och så pallkragarna. Den här växten stryper mig i mina drömmar. 🙁

Mynta

Mynta

Lite längre bort i trädgården blir myntan strypt och jag gör som folk tyvärr ofta gör; tittar bort på något trevligare…

Blommor
Humla på gul blomma.

Äntligen en kompis!

Katt

Vi har en försvarare! Men hon är lite för tam.

Gurkört
Gurkört

Gurkört

Det som skulle bli mitt kryddland från början men visade sig ogästvänligt för det mesta. Här trivs dock gräslök och gurkört. Älskar gurkörtens ludna uppenbarelse, men kan inte påstå att jag tycker den är något för salladen. Någon som använder sig av gurkört och kan ge tips på hur?

Citronmeliss

Citronmeliss

I rabatterna längs stengången trivs åtminstone mina örter. Citronmelissen jag sådde förra året har blivit enorm, och så även kryddsalvian som jag kunnat ta sticklingar på och plantera ut. Allt blir inte uppätet av andra eller dör, hurra!

Kryddsalvia

Kryddsalvia

Malva

Malva

Ringblommor

Ringblomma

Överst Malva och sedan ringblommor. Förra året fick de vara ifred, men nu så har även dessa blivit ätna på. Tänker att om vi alls ska kunna odla får vi hägna in trädgården. Känns så tråkigt, gillar inte alls tanken på det… men samtidigt vill jag kunna odla och skörda utan att det ska vara en kamp som jag ständigt förlorar. Uh.

Ringblommor och Malva.
Ringblommor och Malva.

Men, det är rätt så vackert ändå. Det här vilda, otämjda precis utanför vår dörr.

Farstutrapp omgärdad av blommor.
Hängmatta i vildvuxen trädgård.

Borde lägga mig här och strunta i allt. Låta skogens djur härja. Förhoppningsvis blir det ett år nästa år också. Ett år med elstängsel…?

3 Comments

 1. Jag tycker din trädgård ser fin ut trots allt missöde du beskriver. Min malva och mina ringblommor är på gång men de blommar inte än. Ringblommorna kan överleva vintern om den blir mild så jag hoppas få se dem blomma så småningom.

  Grönkålen, hos dig, lär också överleva längre än mördarsniglarna. Låt dem stå (även om det bara är en kal pinne kvar) så ska du se att de tar sig när mördarsniglarna försvinner pga kyla.

  Har du sett ”Våran lilla bondgård” på svtplay förresten? Se den!!

  1. Jag försöker vila i tanken att man lär sig i alla processer… Haha lite surt ibland dock. 🙂
   Jag sådde nya ringblommor i år av de frön jag tog från fjolårets. Har dock ändå inte blivit lika många och rådjuren äter ju även malva och ringblommor, vilket de inte gjorde förra året. Håhåjaja. Ja… grönkålen ser ut som ett skeletthav nu. Men ska göra som du säger och vänta ut.
   Åh, ÄLSKADE ”Vår lilla bondgård”!!! Alltså… det var så fantastiskt att få följa med både när det inte gick bra och se hur de löste det, eller inte löste det. Jag blev otroligt berörd av denna lilla gård. 🙂

   1. Ja, jag blev också otroligt berörd av deras gård – som verkligen inte var liten. Visst är det den här du menar? https://www.svtplay.se/video/25356591/varan-lilla-bondgard

    Nu har jag varit ute och fotat i min trädgård så nu ska jag skriva ihop något. Här har vi inga rådjur som tur är, och jag har faktiskt lyckats hålla mördarsniglarna i ganska bra schack.

    Finns det inte något som motar bort rådjur? Ull? Eller: sköljmedel? Fast kanske inte så bra ändå: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/kemikalieinspektionen-avrader-fran-skoljmedel-i-naturen Men om man sprayar bara lite?? Utblandat med vatten? Ingen aning…

    Här finns fler tips: https://www.alltomtradgard.se/tradgard/skadedjur-vaxtsjukdomar/skramma-radjur-skydda-mot-radjur/

    Nä, nu ska jag skriva mitt trädgårdsinlägg! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button