Perfekta grönkålschips

Ja, jag vågar hävda att jag är en jävel på att göra perfekta grönkålschips. Jag har trixat mig framåt då jag inte tyckte att det blev riktigt bra med något recept jag hittade. Till slut kom jag fram till det här.

Perfekt grönkålschips.

Recept på perfekta grönkålschips

Detta behövs:
Färsk grönkål
Salt
Olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 80 grader.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt, eller ta en vanlig ugnsform.
Riv grönkålen i bitar efter eget tycke och lägg i en skål.
Ringla över olivolja och strö över en nypa salt.
Massera in olja och salt i varje blad.
Bred ut på ugnsplåt och sätt in i mitten av ugnen ca 2 h.

Ha luckan på glänt för att få ut fukt. Chipsen är klara när de känns helt torra och spröda, men ej är brända.

Skål med grönkål.

Det kändes som om ljuset återvände för första gången på länge idag. Solen pekade med sina strålar och kommenderade ”Tag plats, här får du det perfekta ljuset och det är nu eller aldrig för sedan går jag i moln i tio veckor till! För farao lilla människa!”

Olivolja, havssalt och grönkål.

Ta bara så mycket olivolja så att det räcker till att massera in alla grönkålsbitar. Hellre för lite salt än för mycket. Det går att salta i efterhand.

Havssalt är godast tycker jag.

Grönkålschips på ugnsplåt.

Se till att alla bitar blir masserade med oljan, ingen vill bli försummad. När du är klar så passa på att ge dina händer en oljemassage med extra saltskrubb vet jag! Eller din partner? 😉

Grönkålschips i ugn.

Att inte ha för hög värme bevarar mycket av nyttigheterna i grönkålen. Det hindrar också att du råkar bränna dem. Jag tycker mycket om saker man kan råka glömma av men som ändå blir hur bra som helst.

Jag har inte exakt koll på hur länge jag brukar ha dem i ugnen, men mellan 2-3 timmar. Jag tittar till dem regelbundet och petar på dem. När de har uppnått likstelhet är de klara.

Bör ätas direkt, eller åtminstone samma dag om jag ska våga påstå att de är perfekta, annars riskerar de att bli sega och tappa sin frasighet.

Grönkålschips på ugnsplåt.
Perfekta grönkålschips i träskål.

Grönkålschips hållbarhet

I min smak är de perfekta när de är totalt frasiga men inget brända. De glänser av olivoljan och prasslar sönder i munnen! Bör ätas samma dag, helst så färska som möjligt. Visst går de att äta dagen efter med, men då är de sega och tråkiga. Har tyvärr inte hittat något sätt att försvara dem på så att frasigeten behålls.

Detta är min och barnens favorit. Det självklara välkomstsnackset på julafton och bonusen i vardagslivet.

Odla egen grönkål

Jag har provat och det gick så illa det möjligen kan gå. Läs om grönkålsmorden här. För att få bra råd om hur man odlar grönkål rekommenderar jag alla andra, men t ex Odla egen grönkål till jul på Skillnadens Trädgård.

Grönkålschips i träskål.

Har du något enkelt recept på chips att göra själv? Tricks för extra ljuvlig smak?

Dagens soundtrack: Laleh i ostämd synk med gapig familj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button