Fotografera soluppgång kl 05

I söndags ringde väckarklockan tidigare än en arbetsdag för att jag skulle kunna fotografera soluppgång kl 05 på morgonen. Solen skulle gå upp kl 05:20, jag ville hinna få med ljuset både före och efter.

Det var -1 grad ute denna 2:a maj. Jag promenerade genom öde gator men tyst var det knappast. Skogens alla fåglar hade morgonmöte.

Lyssna på morgonen…

Så gryr en dag

Kl 05 i maj månad vid sjön Mjörn, Lerums Kommun. Måne över Björboholms Småbåtshamn. Foto Johanna Ene 2021.

Månen såg ner på mig, men inte en enda människa såg jag under min promenad. Så stilla. Fantastiskt att uppleva.

Soluppgång kl 05 i maj månad vid sjön Mjörn, Lerums Kommun. Foto Johanna Ene 2021.
Soluppgång kl 05 i maj månad vid sjön Mjörn, Lerums Kommun. Foto Johanna Ene 2021.

I väntan på solen.

Promenad längs banvallen och sjön Mjörn, Björboholm. Foto Johanna Ene 2021.

Det är lätt att drömma sig bort och fantisera ihop historier om människor på bänken, en eka som sakta puttas ut… Där sitter Freja och Fanny och planerar hur de ska ta över världen, medan lille Frans smiter ut i ekan för att fånga fula fiskar.

Fotografera soluppgång kl 05 vid en sjö

Fotografera soluppgång kl 05 i maj månad vid sjön Mjörn, Lerums Kommun. Foto Johanna Ene 2021.

Plötsligt händer det. Det brinner om trädtopparna och dagen gryr i ljuset av eld. Det är så makalöst mäktigt att sitta ensam, ja det känns som om jag är ensam i världen, och se en helt ny dag gry framför ögonen. Jag följer solens sakta rörelse, högre och högre.

Att se hur ljuset förändras är mer magiskt än vad som går att skriva ut i ord. Det är en känsla som griper tag fullkomligt. Nuet är allt. Solen är här.

Fotografera soluppgång kl 05 i maj månad vid sjön Mjörn, Lerums Kommun. Foto Johanna Ene 2021.
Fotografera soluppgång kl 05 i maj månad vid sjön Mjörn, Lerums Kommun. Foto Johanna Ene 2021.

Du ska inte titta rakt in i solen, det kan skada ögonen, men den här synen gör det sannerligen svårt. Solen är magnetisk vid soluppgång och solnedgång.

Fotografera vitsippor i morgonljus

Vitsippor i ljuset från soluppgång. Maj månad vid sjön Mjörn, Lerums Kommun. Foto Johanna Ene 2021.

Ibland behöver man ta objektet från sitt naturliga sammanhang för att få till en mer spännande bild. Förlåt lilla sippa, jag tog ditt liv men konsten gör dig odödlig, hehe…

Vitsippa i motljus från soluppgång. Maj månad vid sjön Mjörn, Lerums Kommun. Foto Johanna Ene 2021.
Fotografera soluppgång kl 05 i maj månad vid sjön Mjörn, Lerums Kommun. Foto Johanna Ene 2021.

Godmorgon

Det var värt att smyga ur sängen kl 05. Inte bara för att det var vackert, jag fick en stund helt för mig själv i naturen med mina trassliga tankar. Ingen annan människa tog min uppmärksamhet i anspråk. Mobilen var tyst. Världen sjöng genom fåglarna.

I Sverige har vi så olika årstider och ljuset förändras hela tiden. Bor du vid en sjö, som jag, finns dimman där om höstarna. Älvorna dansar. Dessutom vill jag lära mig att fotografera soluppgång bättre, detta var första försöket. Körde på känsla, men det gör jag nästan alltid oavsett motiv.

2 Comments

    1. Tusen tusen tack, Tove! Det är så roligt att experimentera med bilder, har en hel hög med olika varianter. Här på bloggen har jag oftast ett bestämt tema i mina bilder, annars hade jag aldrig kunnat besluta mig för vilka som ska postas. ^_^

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button