Istället för fjädrar i påskriset

Mannen har gömt påskpyntet riktigt bra i år, han har nog missat att det bara är äggen man ska gömma. Så, inget påskpynt och idag finns tiden, vad gör vi? Jag vill inte alls åka till någon affär för att handla nytt, vill inte alls använda fjädrar heller. Så, istället för fjädrar i påskriset använder vi tyll till att göra små färgglada toffsar.

Istället för fjädrar i påskriset gör vi färgglada toffsar av tyll.

”Hej lilla fågel, får jag rycka dina fjädrar, färga dem grälla och pynta min fåfänga trädgård med dem?”

Nej, det vill jag inte få. Det hade känts ok med tappade fjädrar från höns som har det bra, färga dem själv och få jobba lite för den där tjusiga pyntningen. Funderar över hur mycket vår utsmyckning ska få kosta andra levande varelser…

Fjädrarna i affären har jag ärligt aldrig haft koll på var de kommer ifrån. Nu finns det fake-fjädrar, men då är de oftast i ett plastmaterial som släpper mikropartiklar ut i naturen. Svårt att göra rätt om det ska köpas känner jag. Kände att det var på tiden att jag skaffar mig lite koll och ser över mina pynt-vanor!

Utmanade mig själv idag till att komma på ett alternativ som varken skulle kosta eller tvinga mig ur hemmet. Tyllen jag använt är knappast av naturmaterial, men det fanns redan här hemma och sitter där det sitter tills jag plockar ner dem. Inte lika mycket bös som av fjädrar i plast.

Så, Istället för fjädrar i påskriset gör vi färgglada toffsar av tyll så här

En sax och gamalt tyll som samlat damm i lagom många år.

En avbitartång och ståltråd som köptes för smyckestillverkning som aldrig blev av. Fint att man har ambitioner ändå, haha.

Istället för fjädrar i påskriset gör vi färgglada toffsar av tyll.

Tuffsa ihop tyllen, knipsa en ståltråd och snurra runt änden. Lämna lagom bit ståltråd för att fästa med.

Istället för fjädrar i påskriset gör vi färgglada toffsar av tyll.

Idag var det strikt arbetsfördelning; jag skötte tillverkning och barnen assisterade mig i dekorerandet av buskar och träd. För ibland är stunden i hammocken med något för händerna det som räddar upp. Lite för varm plötslig vårsol, svettiga fötter i kängor och glada barnskrik på en helt annan sida av huset.

Sedan strålar vi samman.

Istället för fjädrar i påskriset gör vi färgglada toffsar av tyll.
Istället för fjädrar i påskriset gör vi färgglada toffsar av tyll.
Istället för fjädrar i påskriset gör vi färgglada toffsar av tyll.

Vi pyntade trädet nedanför uppfarten, där människor promenerar förbi. Färg och fint till alla!

Istället för fjädrar i påskriset gör vi färgglada toffsar av tyll.

Känns extra viktigt att sätta färg på sin omgivning nu, där andra också kan ta del av det och glädjas.

Istället för fjädrar i påskriset gör vi färgglada toffsar av tyll.

Jättelätt pyssel och jag tror det går bra med vilket färgglatt tyg som helst, bara det inte blir alltför tungt och ledset om regnet faller. Saknar man ståltråd funkar snöre såklart. Eller varför inte silvertejp! 😀

Inomhus kan liknande fjäderimitationer göras av t ex silkespapper, kolapapper eller vad man nu hittar i påsen som ska till återvinningen. Måla med färg, klipp och ruffsa.

Sedan är det bara att vänta på påskharen, den lömska luringen.

Istället för fjädrar i påskriset gör vi färgglada toffsar av tyll.

Länktips för alternativa påskfjädrar

Vad ersätter du påskfjädrar med, eller har du tips på annat enkelt påspyntspyssel?

2 Comments

  1. Åh så fint ni gjort! Jag såg en granne som satt bitar av gamla sjalar i ett träd, istället för fjädrar. Själv syndade jag och köpte ett paket lila fjädrar på ICA. De jag haft i flera år har min man också gömt någonstans.. Vet inte om jag orkar leta. Bra idé att pynta så andra också kan få se och bli glada. Hos oss blir det bara ett påskris inne har jag tänkt, men jag får ställa det i ett fönster som vetter mot gatan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button